När en allt större del av mjölkfettet har gått till att producera helfeta produkter har det blivit mindre över till smörtillverkningen. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Glest i smörhyllan till slutet av januari

De främsta orsakerna bakom den omtalade smörbristen verkar stavas omfattande export i kombination med att finländarna övergått från att köpa mjölkprodukter med låg fetthalt till helfeta produkter i så gott som en handvändning.

De finländska konsumenternas helomvändning tog mejerierna på sängen, så att den inhemska konsumtionen tog fart samtidigt som exporten till Ryssland var mycket lönsam.

Det förändrade beteendet syns på ett komplicerat sätt också i Jord- och skogsbruksministeriets mjölkstatistik. Mjölkproduktionen krympte i januari–november med endast en dryg procent, medan smörproduktionen sjönk med hela tio procent jämfört med året innan. Samtidigt ökade den inhemska smörförsäljningen med 12 procent.

Att smörproduktionen krymper innebär att allt mindre av mjölkfettet används till smörtillverkning. Ändå har produktionen av ost eller andra mjölkprodukter inte vuxit på motsvarande sätt.

Lösningen på mysteriet med det försvunna mjölkfettet är antagligen att en allt större del av mjölkfettet använts till att producera helfeta i stället för lätta produkter. Då blir det kvar mindre mjölkfett för smörtillverkning.

Statistikern Sanna Vuorisalo, som ansvarar för mjölkstatistiken, tycker att det verkar som en vettig förklaring.

– Någonstans måste ju fettet gå, så det verkar trovärdigt att det använts till helfeta produkter.

Fortfarande glest i smörhyllan

Det produceras dubbelt så mycket smör som det konsumeras i Finland, men då efterfrågan plötsligt började växa satt överskottet fast i långa exportavtal. Smörbristen fortsätter enligt Valio till slutet av januari. Därefter borde det finnas tillräckligt, säger enhetschef Reima Luomala vid Valio.

– Det fortsätter vara glest i smörhyllan ett tag till. Butiksleveranserna är fortfarande begränsade, säger Luomala till FNB.

Meningen med regleringen är enligt Luomala att se till att det finns lika mycket smör till salu i hela landet.

Självförsörjningsgraden gällande smör är nästan 250 procent. Det betyder att det produceras nästan 2,5 smörpaket på varje smörpaket som konsumeras i Finland.