Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Ställ bättre frågor själv

Ställer journalisterna dumma frågor till presidentkandidaterna? Nu har du chansen att ställa bättre frågor själv. Paavo Väyrynen är först ute när Hbl bjuder på chatt med kandidaterna.

Den som läst tidningarna, följt tv-debatterna och klickat sig igenom kandidattesten på webben börjar ha en uppfattning om vad presidentkandidaterna står för. Ändå är allt kanske inte klart som korvspad. Kanske har journalisterna missat någon viktig fråga eller nöjt sig med ett otydligt svar.

– Inför ett val kan det kännas viktigt att själv få ställa frågor. Nu börjar kandidaterna vara så pass bekanta att det är läge för tilläggsfrågor, säger chefredaktör Jens Berg då Hbl bjuder sina läsare på chatt med kandidaterna.

En i taget besöker de flesta kandidaterna Hbl:s redaktion för att svara på läsarnas frågor på hbl.fi. Först ute är Centerns kandidat Paavo Väyrynen. Han är beredd att besvara dina frågor i dag klockan 15–16.30. Det blir minst fyra chattar till före valet.

– I och med att det finns tekniska möjligheter att snabbt rigga upp en chatt vill vi ge läsarna chansen att stå i direkt kontakt med kandidaterna, säger Berg.

Bakgrund
Chatta med …din kandidat
  • Paavo Väyrynen inleder i dag klockan 15.00 när läsarna får chatta med presidentkandidaterna på hbl.fi i 90 minuter.
  • Paavo Arhinmäki är följande i turen, 9.1. Eva Biaudet chattar 11.1, Paavo Lipponen 12.1 och Pekka Haavisto 13.1.
  •  Sauli Niinistö har inte än bekräftat deltagande. Sari Essayah och Timo Soini har tackat nej.

Som färsk chefredaktör deltog Berg själv i en Hbl-chatt i höstas. Då fick han besvara cirka 90 läsarfrågor på fyra timmar. Berg hoppas på livlig trafik.

– Jag är nöjd om det kommer 40–50 frågor per kandidat. Då måste de besvara en fråga varannan minut, säger Berg.

Hbl hoppas på sakliga men tuffa frågor från start.

Till chatten►