Mellanmål. – Morgongröten var konstig, den var full med klumpar, säger Siiri, 3 år, som går i daghemmet Elka. Till mellanmål fick barnen ändå hamburgare som de åt med god aptit i går. Foto: Benjamin Suomela

Barn serverades oätlig mat

Palmias dagismat duger för det mesta, men då ordinarie köksan var julledig serverades barnen oätlig, vidbränd gröt flera dagar i sträck. Nu kräver utbildningsverket en detaljerad utredning av Palmia.

Affärsverket Palmia som levererar maten till Helsingfors daghem ska hålla samma kvalitet alla dagar men alltid lyckas det inte. Då och då kommer det anmälningar om mat som inte håller måttet. De två senaste veckorna har barnen på daghemmet Elka i Munksnäs serverats vidbränd och klimpig gröt.

Köksan som normalt tillreder maten beskrivs som en riktig pärla, men hennes vikarie som tillrett maten de två senaste veckorna har inte klarat uppdraget. I tisdags misslyckades gröten totalt och barnen serverades enbart brödskivor. Men 1–2-åringar har ännu inte tillräckligt med tänder för att kunna äta sig mätta på hårda brödbitar. Barnen har också klagat på att de har varit hungriga på eftermiddagen.

Kontant ersättning

Daghemmets ledning har nu kontaktat Utbildningsverket som ansvarar för maten i de svenskspråkiga daghemmen.

– Det här är ytterst beklagligt. Vi kontaktade genast Palmia och kräver nu en detaljerad, skriftlig utredning över varför maten under de två senaste veckorna avvikit från den överenskomna matsedeln och om det funnits brister i kvaliteten. Problemet ska genast åtgärdas och maten ska från och med i dag vara adekvat. Det här får inte ske i fortsättningen, säger Airi Rintamäki, matservicechef på Utbildningsverket i Helsingfors.

Eftersom det inte går att ersätta den oätliga maten med ny, kräver Utbildningsverket att daghemmet får pengar i ersättning. Enligt Rintamäki är Palmia skyldigt att leverera maten på samma villkor oberoende av om den ordinarie personalen är på plats eller inte. Hon poängterar öppenhet och dialog om det uppstår problem.

– Det är viktigt att daghemspersonalen och föräldrar kontaktar oss om de märker brister så att vi kan åtgärda problemet så fort som möjligt. Palmia har ändå huvudsakligen skött sig väl.

Lugnare i dag

Erja Suokas är matservicechef på Socialverket i Helsingfors och ansvarar för maten i de finskspråkiga daghemmen. Hon har fått två klagomål i december om problem som motsvarar dem på Elka.

– Vi får klagomål då och då. Då avtalet knöts med Palmia för ett och ett halvt år sedan var det en hel del problem, men i dag är det lugnare.

Palmias distriktschef som har ansvar för matleveransen har semester, men jobbar enligt hennes chef, Virpi Tallbacka, på måndag igen. Då ska hon granska fallet.

Vilka kriterier har Palmia för vikarierna, ska de klara av att koka gröt?

– Behörighetsvillkoren är precis de samma som för ordinarie personal i köket. Vi är mycket ledsna för det som skett. Det måste vara frågan om något missförstånd eller något som blivit fel, säger Tallbacka.