Foto: Colourbox

Skottland vill samarbeta med Skandinavien

Nationalistpartiet SNP som arbetar för ett självständigt Skottland vill ha ett nära samarbete med de skandinaviska länderna, skriver tidningen Independent.

Partiet vill att det självständiga Skottland ska bygga upp sin armé enligt nordiska modell och intensifiera sitt ekonomiska samarbete framför allt med Sverige, Norge och Danmark.

Planerna ska i sin helhet publiceras om cirka ett år. Målet är att övertala skottarna att rösta för självständighet i en folkomröstning som troligen kommer att hållas 2014 eller 2015.

SNP utgår från att Storbritannien förblir landets viktigaste handelspartner. Partirepresentanter anser dock att Skottland skulle ha mera gemensamt med de nordiska länderna än med Storbritannien och att dessa kontakter borde utvecklas. Ett självständigt Skottland skulle söka samarbete mera i norr och öster än i Västeuropa och Brittiska samväldet.

SNP:s ledning har under de senaste åren gjort många studieresor i de nordiska länderna. Preliminära planer på ett elnät mellan Norge och Skottland har också gjorts upp.
Partiet har majoritet i Skottlands parlament.