Foto: Hbl-arkiv. Fortums tidigare koncernchef Mikael Lilius.

Skatteverket: Fortum smet från skatt i Sverige

Svenska skatteverket kräver Fortum på nära en halv miljard kronor i obetald skatt – pengar som den finländska energijätten undanhållit svenska staten genom avancerad skatteplanering.

Svenska Dagbladet avslöjar i dag att Skatteverket upptaxerar Fortum Sweden och Fortum Nordic med sammanlagt 44 miljoner euro.

De två bolag som upptaxeras är dotterbolag till den finländska  energijätten Fortum Oyj. Fortums största ägare är finska staten.

Enligt SvD har Fortum Sweden och Fortum Nordic ägnat sig åt avancerad skatteplanering för att undvika skatt. Upplägget påminner om den skatteplanering som uppmärksammats i rapporteringen om det skandalomsusade vårdföretaget Carema Care.

I Sverige talar man om skattesnurror och avser med det att pengar lånas internt mellan bolag inom samma koncern mot  väldigt hög ränta. Avsikten är att radera ut vinsterna och därmed undgå skatt.

I fallet med Fortum Sweden har företaget  2005 köpt ett bolag inom koncernen. Företagsköpet har delvis finansierats med ett stort lån från ett Fortumbolag  beläget i Luxemburg.

Bakgrunden är den omfattande omstrukturering som skedde inom Fortum i både Sverige och Finland åren 2004 och 2005 då Neste Oil avknoppades och börsnoterades som ett eget bolag. Transaktionen hade, enligt Fortum, ingen påverkan på vare sig inkomsterna eller skattenivån i Fortums svenska verksamheter.

2005 när affären gjordes var arrangemanget tillåtet, men i beskattningen för 2009 hade Fortum, enligt Skatteverket, inte längre rätt att göra avdrag för  ränteutgifterna till Fortum Project Finance i Luxemburg.

Fortum har i båda fallen hävdat att upplägget är skattemässigt motiverat.

– 2009 verkar Skatteverket ha resonerat på ett annat sätt. Vi hävdar att dess bedömning strider mot EU:s direktiv när det gäller etableringsfriheten och fri rörlighet av kapital, säger Anna Lindell Saeby, kommunikationsdirektör på Fortum i Sverige.

Fortum kommer att överklaga Skatteverkets beslut.

Mikael Lilius var koncernchef på Fortum ännu 2009. Han är numera styrelseordförande i Ambea, vårdkoncernen som äger Carema Care i Sverige och Mehiläinen i Finland.

Ambea ägs av riskkapitalbolagen Triton och KKR, som i Sverige fått hård kritik för att ha använt skattesnurror med samma upplägg som det som nu avslöjas i Fortum.