Bild: Misc / Lehtikuva

Hundratals barn dog i fångläger efter inbördeskriget 1918

En stor mängd minderåriga barn sattes i fångläger efter inbördeskriget 1918. Många av dem åtalades också i domstolen för brott begångna mot statsmakten.

 Det räckte med att de hade anslutit sig till röda gardet.

–Oftast anslöt de sig för att få arbete eller mat. En del bara hamnade eller tvingades med, säger facklitteraturförfattaren Tuulikki Pekkalainen.

Hon utreder som bästa de fängslade barnen öden. Hon koncentrerar sig på cirka 150 fängslade 13–15-åringar som åtalades i domstolen för brott begångna mot statsmakten. En del av dem fick en villkorlig dom medan andra frikändes.

Jaakko Paavolainen, som har forskat mycket kring inbördeskriget, har uppskattat att cirka 1100 15-åringar dömdes i domstolen.

Barnfångarna efter inbördeskriget har rätt långt fallit i glömska, men själv har Pekkalainen tagit upp ämnet i två olika böcker. I dem beskriver hon fånglägren för rödgardister som en finländsk tragedi.

Tuulikki Pekkalainen efterlyser uppgifter om före detta barnfångar som eventuellt ännu lever eller om deras ättlingar. Hon är också mycket intresserad av läger där det fanns barnfångar.