Foto: Benjamin Suomela

Stormen gjorde Helsingfors farligt för folk

Stormarna har slagit hårt också mot gatubelysningsnätet i Helsingfors. Var försiktig speciellt om du rör dig på friluftsområden och rör inga träd som rör vid ledningar.

Julhelgens stormar har fått träd att falla också över lyktstolpar och belysningsledningar. I Helsingfors räknar man med omkring 100 ställen där det kan vara farligt att röra sig.

– Det är lite olyckligt att det här sammanfaller med nyårshelgen då folk är mycket i rörelse. I dag på nyårsafton rör de flesta sig på andra platser än på friluftsområden, men på nyårsdagens rekreationspromenad lönar det sig att vara försiktig, säger Arto Mannila vid Helsingfors Energi.

Friluftsområden drabbade
Det är främst just på friluftsområden med många träd som det har uppstått farliga ställen efter stormens framfart. Mannila räknar upp Centralparken, Drumsö, Månsas, Svedängen, Tomtbacka och Svarta backen som exempel på populära områden där det lönar sig att vara försiktig.
– Man får absolut inte röra ledningarna eller träd som vidrör ledningar, även om ledningen vore i luften.

Unik situation
Mannila hoppas att ingen låter barn eller husdjur röra sig utan övervakning på friluftsområden. Under sina sju år i Helsingfors Energis tjänst har han inte upplevt någon liknande situation.
– Varje höst faller några träd, men att de gör det i den här omfattningen är alldeles unikt.
Det kommer att dröja flera veckor innan alla skador är reparerade. Hittills har Helsingfors Energi inte fått vetskap om någon farosituation i närheten av träd som fallit över kablar.
– Det är viktigt att folk anmäler om de upptäcker platser där träd har fallit över lyktstolpar eller belysningsledningar.
Den som rör sig i Helsingfors och upptäcker sådana ställen kan göra en anmälan på www.helsinginenergia.fi eller per telefon 0800 173 173 (vardagar kl. 8–18) eller 0800 180 808.