Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki

Biaudets kampanj går på 440 000 euro

Den enda presidentkandidat som hittills gjort en förhandsredovisning om valfinansieringen är Eva Biaudet.

Sedan en vecka tillbaka är det möjligt att frivilligt förhandsredovisa sin valfinansiering. Det är bara den slutliga redovisningen, som ska göras senast två månader efter val, som är obligatorisk. Hittills är det bara Eva Biaudets kampanj som fyllt i sina kampanjmedel hos statens revisionsverk.

Sammanlagt har hon samlat in 440‑000 euro, varav 100 000 kommer från SFP och 300 000 från Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland. Omkring 5 000 euro kommer från privatpersoner och 10 000 direkt från företag. Ingen av dessa har donerat mer än 1 500 euro, som är gränsen för att företaget eller personen ska namnges.

Kulturfonden grundade Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland 2003 och har sedan dess stött det med årliga medel. Också Sparbanksstiftelsen och Konstsamfundet stöder Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland. Stiftelsen tar emot donationer av företag, så hur mycket pengar företagen totalt står för framgår inte.

Konstsamfundet har dessutom stött Biaudets kampanj direkt med 3 600 euro. Svenska Folkskolans Vänner och Stiftelsen för utbildning och kultur har gett 1 800 var.