Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Finländarna hamstrar batterier och vattenflaskor

Stormen som började på annandag jul har lett till en ökad försäljning av ett flertal olika varor. Det har sålts speciellt mycket batterier, ljus, tändstickor, vattenflaskor och kylväskor, uppger Kesko och S-gruppen. Kunderna har även köpt mycket konserver.

– Försäljningen av stora vattendunkar har ökat och dunkarna har tagit slut i en del av butikerna, bland annat i Citymarket i Kyrkslätt, säger Tanja Ruotsi, Keskos informationschef för Nyland.

Mika Aaltonen, varuhuschef för Prisma i Åbo, anser att blåsten har fört med sig en ökad försäljning av stearinljus.

– Oftast minskar försäljningen av ljus efter julen, men nu har den fortsatt över helgen, säger Aaltonen.

Försäljningen av kylväskor har också ökat i och med att flera kylskåp nu står varma.

– Oftast säljer vi inte alls kylväskor den här tiden på året men nu tar vi fram fler ur förrådet för efterfrågan på dem är väldigt stor.

Aggregat och motorsågar populära

I flera av hushållen som saknar el har matlagningen blivit ett problem. Vissa har lagat mat i den öppna spisen eller på ett stormkök, men till exempel i Björneborg har flera gått ut för att äta.

– Stormen syns tydligt i försäljningen. På tisdagen var den 30–40 procent högre än i fjol vid den här tidpunkten. Om man inte kan laga mat hemma måste man äta någon annanstans, säger Kimmo Kalliomäki, köksmästare på Rosso i Björneborg.

Det har också varit livligt på S-gruppens ABC-mack.

– Vi har haft lite fler familjer på restaurangsidan än vanligt, men på butikssidan har vi inte märkt någon förändring, säger Pauli Ratia, serviceansvarig på ABC Viitasaari.

Tanja Ruotsi säger att man sålt mycket aggregat och motorsågar i K-gruppens järnhandlar.

– Men vi tror att den ökade försäljningen som stormen orsakat först kommer igång om en tid då folk börjar fixa med det som skadats, säger hon.