Foto: Colourbox

Fyrverkeriepjäser har blivit säkrare

Årets fyrverkeripjäser är säkrare än i fjol, uppskattar Tukes.

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har övervakat importörernas provskjutningar intensivare än förr och också själv provskjutit många pjäser. Det har också gjorts stickprov på protokollen från importörernas provskjutningar.

Tukes och Finlands miljöcentral undersökte i våras speciellt förekomsten av miljögiftet hexaklorbensen (HCB) i nyårsraketerna. Inom hela EU är det förbjudet att använda, tillverka, importera eller exportera HCB.

Försäljningen av nyårsraketer inleddes i dag och pågår till nyårsaftonen. Räddningsverket uppmanar finländarna att bara använda raketer som är godkända av Tukes, har CE-märkning och har sålts i Finland.

Det är förbjudet att skjuta nödraketer eller att skjuta raketer i berusat tillstånd. Fyrverkeripjäser får inte köpas, innehas eller användas av personer under 18 år.

Nyårsraketerna får skjutas på nyårsaftonen mellan klockan 18 och 02. Utan specialtillstånd får raketer inte avfyras på platser där många människor samlas, till exempel på Senatstorget i Helsingfors.