Foto: Karl Vilhjálmsson.

Rörkollaps hotar en miljon finländare

Just nu pågår en stambytesboom i huvudstadsregionen. Inom tio år kommer 600 000 lägenheter att tvingas förnya rören. Det här berör omkring en miljon finländare. Men många är inte beredda på skyhöga renoveringskostnader.

Under de senaste åren har allt fler hus gått igenom stambyten men den värsta boomen står ännu bakom knuten. Rören håller vanligtvis i 40–60 år, och de hus som är byggda på 1950–60-talet står inför den första omgången av stambyte medan äldre hus, byggda på 1930–40-talet, står inför stambyte nummer två. För de företag som förnyar rören innebär det bråda tider.

– Vi har fått fler offerter i huvudstadsregionen nu i höst än tidigare, säger Jukka-Pekka Jäppinen, installationschef på YIT Kiinteistötekniikka.

Enligt Jaakko Laksola, rådgivningsingenjör på Nylands fastighetsförbund, kommer en miljon finländare inom de närmaste tio åren beröras då 600 000 radhus- och höghuslägenheter i hela landet står inför stambyten. Sammanlagt kostar rörrenoveringarna, enligt honom, finländarna omkring 15 miljarder.

– På landsbygden nöjer man sig ofta med att förnya endast rören medan renoveringarna i huvudstadsregionen ofta omfattar hela badrummet. Jag vet inte om man är rikare eller dummare i södra Finland.

I övriga landet har det också varit vanligare med den nya metoden eller så kallad relining, eftersom den är billigare.

”Folk för optimistiska”
Priset på stambyten har enligt Laksola stigit med 4–6 procent på ett år.

– Nya smultronställen lockar fler plockare.

När man köper bostad är det ofta känsloladdat och folk stirrar sig ibland blinda på försäljningspriset.

– Folk är alldeles för optimistiska. De vill verkligen ha lägenheten oberoende av om stora reparationer är att vänta i den närmaste framtiden. De tänker att de betalar lite mindre för lägenheten och sedan tjänar in pengarna som går till renoveringarna när de väl är gjorda och kan sälja lägenheten till ett högre pris. Det sker sällan, säger Marika Sipilä, verksamhetsledare för Finlands svenska fastighetsförening.

Enligt henne har vi tidigare haft ganska få reparationer jämfört med nybyggen. Men nu kommer vändpunkten och fler omfattande reparationer är att vänta. Laksola fäller ytterligare en bomb:

– I de hus som är byggda på 1950–70-talet kommer man inom 10–30 år att förnya allt utom den bärande konstruktionen. Husbolagen kommer att förnya tak, fönster, rör, toaletter, luftkonditionering och el. Det smäller hårt eftersom höghusen i Finland huvudsakligen är byggda på 60–70-talet.

De mest osäkra fallen enligt Laksola är de husbolag där man inte ens vet vilka reparationer som är på väg.

– Det kan innebära enorma kostnader.

Tar vi till exempel en tvårummare på 50 kvadratmeter i Helsingfors kan man få punga ut med 30 000 euro för stambyte, 12 000 euro för fönster och balkong och 20 000 euro för hissreparation. Med det är vi redan uppe i en tilläggskostnad på över 70 000.

Köparna betalar överpris
En undersökning av Natalia Nikola som publicerades av Disponentförbundet och Kiinteistömaailma i mars visar att köparna utan att märka det betalar överpris för lägenheter med stambyte på väg.

– Bostadspriset sjunker ju tidigare stambytet infaller. Men sänkningen är så liten att den inte täcker de stora kostnader som väntar i och med renoveringen.

Undersökningen visar att den som köper en bostad sex år före stambytet förlorar 10–20 procent jämfört med om personen hade köpt lägenhet där det redan gjorts. Det skuldfria priset kan vara mindre men de kommande skulderna kan vara betydande.

Nikolas undersökning visar att det i värsta fall kan vara frågan om en överprissättning på 30 procent. Särskilt om köparna går med i en tävlan om det bästa budet kan priset trissas upp rejält.

– Det är lätt hänt att någon av dem inte förstår att beakta kostnaderna för stambytet.

Läs mera i dagens Hbl.

Har du drabbats av stambyte? Dela med dig av dina erfarenheter