Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

69 Patriot-missiler har hittats ombord på fraktfartyget

De Patriot-missiler som hittades ombord på fraktfartyget i Kotka har nu övertagits av försvarsmakten. Sprängämnena finns kvar på M/S Thor Liberty.

Det finns ingen information om vad som kommer att hända med missilerna.

I morgon flyttas M/S Thor Liberty längre bort från bryggan i Kotka. Samtidigt placerar det ukrainska manskapet och frivilliga stuvare sprängämnena i containers.

Fartyget som anlöpte Kotka förra veckan hade 69 Patriot-missiler och 150 ton av sprängämnet pikrit ombord, uppger centralkriminalpolisen. En brottsutredning har inletts.

Pikritet var korrekt lastat i förpackningar på 25 kilo, men på grund av ämnets egenskaper borde det ha lastats i containrar.

Patriot är luftvärnsrobotar, som USA bland annat använt i kriget i Persiska viken.

I går bekräftade man att fraktfartyget hade militära sprängämnen i lasten. Fartyget hade inte tillstånd att transportera militärt material via Finland.

Trafiksäkerhetsverket stannade ursprungligen fartyget M/S Thor Liberty för att det var fellastat.

Fartyget var lastat i Tyskland och seglar under Isle of Mans flagg. Det skulle lasta trävaror i Kotka och sedan fortsätta till Sydkorea och Shanghai i Kina.

Försvarsmakten och gränsbevakningsväsendet har isolerat en del av hamnen i Kotka.

Fartygslasten är inte farlig, och inte heller Kotkaborna befinner sig i fara, uppger räddningsverket.

Centralkriminalpolisen och tullen utreder tillsammans fallet. Brottsrubriceringen är exportbrott som avser försvarsmateriel och underlåtenhet att se till att fartyget är sjövärdigt.