Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

"Falska fakta bakom rysk hotbild"

– Paavo Lipponen tar en stor risk när han nu i valkampanjens hetta varnar för Ryssland. Debatten behövs, men hittills har den utgått ifrån felaktiga fakta, säger ambassadör Heikki Talvitie.

Det var i söndags som Paavo Lipponen (SDP) i ett valtal varnade för konsekvenserna om Finland lämnar euron och kanske även EU. I så fall står Finland än en gång ensamt och är utlämnat till axeln Moskva–Berlins godtycke, varnade Lipponen.

Samfundet Finland–Rysslands ordförande, tidigare Moskva- och Stockholmsambassadören Heikki Talvitie är irriterad på det han sett av presidentvalsdebatten hittills.
– I de tv-debatter jag följt med har man utgått ifrån att Ryssland rustar upp och förstärker sin beredskap bakom Finlands östgräns. De här uppgifterna baserar sig på en rapport av Strategiska institutionen på Försvarshögskolan som förvanskar fakta.

– Det som hänt är att Moskvas försvar numera tillhör Rysslands västliga försvarsdistrikt. Man har alltså slagit samman försvaret av Moskva med försvaret av S:t Petersburg och Leningradområdet.
– Det är väl självklart att kapaciteten då ökar dramatiskt även om ingen förändring sker bakom vår östgräns. Tvärtom har Finland fortfarande större försvarsberedskap än Ryssland i vårt närområde.

– Hela diskussionen har gått fel för att man utgår ifrån felaktiga fakta. Till kandidaternas heder ska sägas att de har formulerat sig ganska skickligt och inte svalt debattledarnas desinformation.

Inte en del av Europas kärna
Heikki Talvitie säger att det är synd att debatten gått fel, för enligt honom behövs en diskussion om Finlands relation till Ryssland.

– Är Ryssland ett hot eller inte? Det är klart att det är en fråga som ska föras inför ett presidentval. Men den ska föras utgående från korrekta fakta.
– När vi talar om Nato ska man veta vad ett medlemskap skulle betyda. Går vi med i Nato så baserar vi vår Rysslandsrelation på väpnad konfrontation. Det är ok att vara för det, men man ska veta vad det innebär.

Läs mer i dagens Hbl.