Foto: AFP/Lehtikuva/KNS/HO. På bilden från 1980 ses den dåvarande ledaren Kim Il-Sung och sonen Kim Jong-Il fira det koreanska arbetarpartiets sjätte konvent.

Halvgud eller tyrann? Se bildspelet

Nordkoreas statliga propagandamaskineri försökte att på hemmaplan förvandla den 69-årige Kim Jong-Il till en halvgud.

I västvärlden betraktades han av många som en nyckfull tyrann som förfogade över en kärnvapenarsenal.

Under hans år vid makten försämrades landets ekonomi. Nordkorea föll allt djupare ner i fattigdom. Samtidigt som det kom rapporter om svält bland befolkningen utvecklade regimen vapen och hotade grannländer med attacker.

Kim Jong-Il har beskyllts för att vara hjärnan bakom dödliga bombangrepp men också beskrivits som en jovialisk middagsvärd. I Hollywoodfilmer har han framstått som en pajas, och USA:s förre president George W Bush talade om att han regerade över en "tyranniets utpost".

Kim Jong-Il levde länge i skuggan av sin far Kim Il-Sung, som var Nordkoreas förste och hittills ende president. Efter faderns död i juli 1994 var det självklart att den yngre Kim skulle ta över

Han gjorde sig mest känd för sin fäbless för arabiska fullblod, unga blondiner, västerländska filmer och Mercedesbilar. Men med tiden framstod han som mera slipad, om än nyckfull, politiker med fullständig kontroll över sina undersåtar.

Med sin speciella frisyr, solglasögon och platåskor framstod han vid sin död som en av världens mest gåtfulla ledare.

Personkulten kring Kim Jong-Il gjorde att han "officiellt i folkmun" gick under namnet den käre ledaren.

Kim Jong-Il visade sig sällan offentligt. Han umgicks med en liten, noga utvald skara rådgivare men tog sällan del i det officiella politiska livet. Inga direktsända brandtal till nationen eller framträdanden inför parlamentet. De få gånger han synts i tv var det oftast i samband med besök på olika militärförläggningar.

Den nordkoreanska regeringens hemsida på internet har dock givit en viss inblick i Kim Jong-Ils privata liv.

Kim Jong-Il har beskrivit sig själv som en ideologisk teoretiker med revolutionen som sin största kärlek.

Klicka på kamerasymbolen under bilden för att se bildspelet.