President- advent

När man gör ett val behöver man olika typer av information. Man behöver för det första fakta. Sedan vill man kanske också testa de olika alternativen, veta hur andra ser på samma valsituation och även ställa frågor.

Hbl ger dig nu de här möjligheterna inför presidentvalet. I dag inleder vi en serie artiklar baserade på de resultat vi har fått i den opinionsmätning vi låtit göra. Materialet innehåller intressanta data om hur finländarna ser på presidentämbetet.
För några dagar sedan lanserade vi vårt kandidattest på hbl.fi. Genom att svara på femton frågor får du veta vilka presidentkandidater som ligger närmast dina åsikter. Du kan också få fram kuriosa, som att Niinistö och Soini blir dina kandidater om du svarar ”tar ej ställning” på samtliga frågor.
I januari får ni sedan en möjlighet att ställa frågor direkt till kandidaterna via vår chatt. Vi har fått ja till medverkan av Biaudet, Väyrynen, Haavisto och Lipponen. Vi har fått ett kanske av Niinistö och inget svar ännu av Arhinmäki. Nej till medverkan har vi fått av Essayah och Soini. Information är även det.
När man sedan gör själva valet kan man använda informationen på olika sätt. Man kan också låta bli att använda den. Valet är ditt.