Foto: Lehtikuva / Kimmo Mäntylä

Stephen Elop tar Lasse Virén till hjälp

Stephen Elop lovar att Nokia reser sig och kommer igen. Elop intervjuades på söndagskvällen i TV1 av Arto Nyberg.

Stephen Elop avslöjade att han i samband med lanseringen av Lumia 800 hade peppat Nokias personal med historien om Lasse Viréns berömda snubbling på 10 000-metersloppet i OS i München. Virén reste sig som bekant, löpte ikapp konkurrenterna och vann.

Så kommer också Nokia att göra, lovar Elop som gled undan frågan om den kritik som riktats mot Lumia.

– Vi lyssnar mer på konsumenternas feedback och den har varit positiv, liksom också expertrecensionerna av telefonen. Lumia är en vinnare, sade Elop som dock vägrade avslöja några försäljningssiffror.

Elop lovade att Nokia också i fortsättningen kommer att fokusera på ett brett utbud av telefoner. Speciellt betonade han vikten av de billigare telefonerna med internetuppkoppling som främst är avsedda för den växande asiatiska marknaden.
Elop kunde inte säga någonting bestämt om en kommande pekdator från Nokia.

– Det är en sak vi får återkomma till senare.

Nokias aktiekurs, som rasat under Elops tid som vd, förklara han med den smärtsamma förändringsprocess som bolaget genomgår. Men på sikt är han optimistisk.

– Vi fokuserar på fina produkter som kommer att ge ekonomiska framgångar och då följer aktiekurserna efter.

Elop inledde intervjun med en överraskande gest när han överräckte en Lumia 800 åt Arto Nyberg personligen. När Nyberg konstaterade att han då slipper sin dåligt fungerande nuvarande telefon föreslog Elop att han kan ge den vidare åt sin son.

– Nej, det kan jag inte göra mot honom, svarade Nyberg varpå Elop på stående fot lovade en Lumia åt sonen också.

Att journalister smörjas så öppet i en direktsändning är ovanligt.