Eva Biaudet fick napp i Soinis vatten

Presidentkandidat Eva Biaudet fiskade under lördagen röster i helfinska Kajana – i samma lokal som sannfinländska Timo Soini. Släktbanden till staden knöt åtminstone en del av publiken närmare.

Trots att Eva Biaudets valtillställning var den andra i rad för flera åskådare, minskade det inte på publikens intresse. Att Biaudet har sina rötter i Kajanaland kan ha varit till hjälp.

En av Soinis förkämpar, Simo Elfving, kvar för att träffa Biaudet och visa henne svartvita fotografier på huset där hennes morfar i tiden bodde.

Även Reima Tiilikainen ville tala både med Soini och med Biaudet. Också han vet redan vem han ska rösta på, men det får förbli en valhemlighet. Däremot har Tiilikainen inget emot att förklara hur han resonerade när han valde sin kandidat.

–Jag ser politiska beslut som sakfrågor, inte partipolitik. Finländarna borde fatta att vare sig ett beslut kommer från den ena eller den andra sidan, eller från mitten, lönar det sig alltid att stöda en god sak. Man ska inte satsa på grumliga idéer, aldrig någonsin, säger Tiilikainen.

Bland publiken finns också en tidigare klasskamrat till Biaudets mor, och presidentkandidaten får packa med sig ett brev till mamma i Helsingfors.

Uppmuntrande ord 

Medan Eva Biaudet talar med publiken delar hennes bror Tom tillsammans med två kampanjmedarbetare ut choklad. Presidentkandidaten konstaterar att hon fick två av totalt 23 röster till SFP i Kajanaland i det förra EU-valet. I riksdagsvalet ställde SFP upp två kandidater i Uleåborgs valområde. Saldot var i Kajana var 12 röster.

Men Biaudet, novis i presidentkandidatsammanhang och bara 50 år gammal, har en chans att bli stor i Kajana, om inte i det här valet så kanske i kommande. Två 12-åriga flickor kommer fram till henne och ber om var sin autograf. Eva Biaudet berättar för dem att hon själv blev aktiv i elevrådet i deras ålder, och försäkrar dem att de också någon gång kan bli presidentkandidater, om de så vill.

Under den en och en halv timme långa tillställningen får Biaudet diskutera allt från behovet att inte lämna Kajana i periferin och stadsbornas tro på livet till abort och Finlands relationer till Kina.

–Folk här kommer fram och talar med en på ett så otroligt mycket mer naturligt sätt än i huvudstadsregionen. Där är man så jäktad och cynisk, kommenterar Biaudet.