Foto:EPA

Livstid hotar Wikileaks-läckan Manning

På en amerikansk militärbas pågår just nu processen för att avgöra om soldaten Bradley Manning, som anklagas för att ha läckt hemliga dokument till Wikileaks, ska ställas inför krigsrätt.

Manning, som fyller 24 år på lördagen, greps i maj 2010 och har sedan dess hållits fängslad på amerikanska militärbaser. Människorättsaktivister har kritiserat hur han behandlats bland annat på marinkårens bas Quantico i Virginia, där han en stor del av tiden satt isolerad.

Processen på basen Fort Meade i delstaten Maryland inleddes i dag, fredag,  och väntas kunna pågå en vecka.

Mannings civile försvarsadvokat David Coombs framhöll omedelbart att en process i en militär domstol innebär att han inte får en rättvis prövning.

Den allvarligaste anklagelsen, om att Manning skulle ha bistått fienden, kan leda till livstids fängelse. Formellt kan den också ge dödsstraff men militären har klargjort att det inte är aktuellt i Mannings fall.

Mannings sympatisörer — bland dem Daniel Ellsberg, som en gång bidrog till att vända opinionen i USA mot Vietnamkriget genom att avslöja Pentagon-dokument — planerar protestmöten utanför basen.

Manning ska bland annat ha laddat ned amerikansk diplomatpost, videor av amerikanska flygräder och militära rapporter från Afghanistan och Irak mellan november 2009 och maj 2010, när han tjänstgjorde i Irak, och gjort dem tillgängliga för avslöjarsajten Wikileaks.