Arkivfoto

Högsta domstolen i Storbritannien tar upp Assange-fallet

Brittiska Högsta domstolen ska pröva om svensk åklagare hade rätt att utfärda europeisk arresteringsorder i fallet med Wikileaks-grundaren Julian Assange. Enligt svenska justitiedepartementet har åklagare den rätten.

London

- Det är ju poängen egentligen med arresteringsordern delvis att den ska kunna tillämpas under förundersökningsstadiet och då är det ju åklagare som ansvarar för hanteringen, säger Lars Werkström, internationell chefsförhandlare på departementet.

Assange är med en europeisk arresteringsorder som grund begärd överlämnad till Sverige, misstänkt för våldtäkt och andra sexbrott i fjol. Assange, som bor i Storbritannien, nekar och har fått avslag på flera överklaganden av överlämningsbeslut.

På fredagen gav Högsta domstolen (HD), Storbritanniens högsta juridiska instans, besked om att Assanges fall ska prövas den 1—2 februari 2012. Detta sedan hans advokater hävdat att arresteringsordern var felaktig då den utfärdats av en svensk åklagare, som de inte anser ha den behörigheten.

"Vänta och vänta"

I den tidigare instansen High Court höll domaren John Thomas inte med om resonemanget, men ville ändå låta HD fatta beslutet.

Svenska åklagarmyndigheten förklarar att EU-reglerna ger varje stat rätt att utse de myndigheter som får utfärda ordern. I den svenska förordningen framgår att arresteringsordern får utfärdas av allmänna åklagare.

Lars Werkström vill inte säga om han är förvånad över brittiska HD:s beslut.

- Men jag kan konstatera att det här ärendet har överskridit de tidsramar som finns i arresteringsordern med många månader.

Advokat Claes Borgström, som företräder de två kvinnor som anmält Assange, beklagar däremot HD:s beslut — främst för sina klienters skull.

- Det är en ansträngning för de två kvinnor som bara får vänta och vänta. Ju förr det blir klart desto bättre för dem.

Också Antonov

Han räknar dock med att HD slutligen slår fast att arresteringsordern gäller.

- Sista ordet får sägas i februari. Och så förutsätter jag att Assange överlämnas i mars.

HD:s beslut kan få betydelse också för Saabspekulanten Vladimir Antonov, som har begärts överlämnad enligt arresteringsordern från Storbritannien av litauiska myndigheter. Antonov och en affärspartner misstänks för ekonomiska brott och maktmissbruk i en härva som omfattar mångmiljardbelopp.

På fredagen var Antonov och partnern i domstol i London. Förhandlingen handlade mest om tidsplanen för kommande rättegångsdatum, skriver Di.se.

- Jag är oskyldig. Det här är en politisk process, sade Antonov till sajten.