Foto: Tor Wennström

AKT skjuter upp Rätyfråga till nästa år

Först i januari tar fackets styrelse ställning till om fullmäktige borde kallas in till ett extra ordinarie möte för att behandla misstankarna om att Räty uppfört sig olämpligt.

Fackets kommunikationschef Hilkka Ahde (SDP) anmälde saken till arbetarskyddsmyndigheterna i början av november. Fallet har också lett till en polisutredning.

Det är tänkbart att fallet leder till att ordföranden tvingas avgå. AKT:s fullmäktige tog dock inte frågan till behandling på ett möte i början av december.

Räty har lett AKT sedan 2001 och hans nuvarande mandat går ut 2014.

Fackets styrelse och ledningen ville idag fredag inte ge några kommentarer. Enligt Jape Lovén, andre ordförande för fackets fullmäktige, är situationen fortfarande oklar. Enligt hans mening skulle fackets stadgar ha förutsatt att fullmäktige sammankallas eftersom kravet i styrelsen backades upp av en tredjedel av ledamöterna.

Fyra av de 20 medlemmarna i styrelsen motsatte sig uppskovet medan två hade reservationer mot beslutet.

På Bil- och transportfacket AKT gillar man inte publiciteten kring mobbningsutredningen som polisen inlett. Polisen misstänker att ordförande Timo Räty har gjort sig skyldig till arbetsplatsmobbning av informationschef Hilkka Ahde.

Journalister släpptes inte överhuvudtaget in till AKT:s huvudkontor i Hagnäs i morse. Och ingen av de ansvariga ville berätta om mobbningsfallet tas upp till behandling på mötet som ett övrigt ärende eller inte.

Då Hilkka Ahde kom till mötet bad hon om förståelse för att hon inte kommer att vara den som informerar denna gång. Ifall någon annan ger information om mötet kunde hon inte säga.

Röster på AKT:s fält har de senaste dagarna skarpt kritiserat Timo Räty och krävt att AKT:s styrelse sammankallar fullmäktige för att avhålla honom från tjänst åtminstone för den tid som polisutredningen pågår.