Rysskär blir turistholme

Tom Kaisla lägger ner flera miljoner på att köpa och rusta upp Rysskär. Det blir hotell och stugby, kongresser och bröllop, en gästhamn för 30–40 båtar, och en eller två vindmöllor för att få det hela att rulla. Men allt ska godkännas av Museiverket.

Tom Kaisla är vd för personalföretaget Eilakaisla, men det familjeföretaget har ingenting att göra med investeringarna på Rysskär. För det har Kaisla grundat ett eget bolag, Rysäkarin Linnake. Nu lägger han ner miljoner på att köpa holmen, och åter miljoner på att rusta upp den och alla de skyddade byggnaderna.
Några exaktare summor än så vill Kaisla inte avslöja, och inte heller detaljer om till exempel storleken på de planerade nya byggnaderna.

– Köpebrevet är inte undertecknat ännu. Vi hoppas få det klart före jul.

Rysskär lämnades av försvaret i slutet av 2010 och har flera skyddade byggnader. Holmen saknar generalplan och nya byggplaner måste klubbas igenom också politiskt. Men Kaisla är positiv. Samarbetet med stadsplaneringsbyrån och resten av Helsingfors stad har löpt bra hittills. Han hoppas allt går smidigt också med museimyndigheterna.

– Jag hoppas vi får tillstånden i skick under våren så vi kan börja bygga sedan. Om allt går bra kanske vi kan ordna kräftkalas där efter sommaren. Beroende på hur nästa vinter ser ut kanske vi kan ordna julfester också.

Restaurang och vindmöllor
Det är just firmafester, kongresser, bröllop och andra service- och turisttjänster som Kaisla planerar för holmen. Han vill bygga ett hotell med kongresscenter och en stugby. Hamnen ska rustas upp och växa så den rymmer 30–40 båtplatser, och den gamla officersvillan ska bli restaurang.
– Det är en fin byggnad, vi vill sätta den i skick.
 

Kommer ön att vara öppen för allmänheten?
– Ja, men allt som finns där kommer att kosta. Vi har ändå investerat miljoner i det här.
Gästhamnen och de större projekten på holmen blir klara tidigast till sommaren 2013.
 

Hur ska ni göra för att få el till holmen?
– Försvarsmakten hade aggregat, vi kommer säkert också att ha ett sådant. Men vi utreder möjligheterna för vindkraft. Så där långt ute till havs blåser det alltid. Vi undersöker om vi behöver en eller två vindmöllor.

Av kärlek till havet
Kaisla har tillbringat mycket tid på holmen med både sin familj och sitt företag sedan anbudsförfarandet blev klart i somras. Intresset för holmen säger han kommer från att han alltid varit en skärgårdens man. Försvaret, havet och ölivet har alltid varit viktigt för honom.

Rysskär lärde han känna redan under sin tid som beväring i kustartilleriet. Då tjänstgjorde han på en annan av försvarets holmar utanför Helsingfors, Mjölö. Han citerar vad hans överordnade sade när Kaislas tid på Mjölö var slut.
– En man kan lämna en ö, men en ö lämnar aldrig lämnar mannen. Så är det nog.