LEHTIKUVA / AFP PHOTO/ ALEXANDER NEMENOV

Ryssland stoppade Lejonen

Trots modigt spel mot Ryssland i inledningen av matchen fick Finland ge sig med 0–3 (0–1, 0–0, 0–2) i EHT-turneringen i ishockey i Moskva.

 

Tränaren Jukka Jalonen hade kallat in det så kallade andragardet fyllt med spelare som utmanar om en plats i truppen till VM på hemmaplan i vår. Det var kanske föga överraskande att Finland inte skulle kunna skrämma den ryska björnen när den första anfallskedjan bestod av Tommi Huhtala, Perttu Lindgren och Jonas Enlund.
 
Ryssland dominerade EHT-serien förra säsongen och är skrämmande starkt. Laget vann den inledande turneringen i Helsingfors i november och det är svårt att komma på någon utmanare bland trion Finland, Sverige och Tjeckien.
 
Slarv framför mål
 
Finlands segerchanser i Hodinkaarenan försvann i början av tredje perioden då Dynamo Moskva-forwarden Denis Kokarev först lurade backen Mikko Jokela och sedan målvakten Teemu Lassila. Ryssland gick upp i 2–0-ledning.
 
Med några minuter kvar kom Vadim Sjipatjevs 3–0-mål som en läxa för backparet Mikko Mäenpää–Juuso Hietanen. Hietanen slarvade bort pucken till Sjipatjev framför målet och centern sköt in pucken i mål i sittande ställning.
 
Publikens gullgosse Alexandr Radulov toppade ytterligare kvällen med ett slagsmål med Janne Jalasvaara. I slutminuterna utsatte Jalasvaara Ilja Zubov för en rätt ful tackling och det fick Radulov att se rött.
 
Lassila fick ge vika
 
Teemu Lassila höll liv i matchen genom att rädda sina lagkamraters felpassningar. Pressen blev ändå för stor till slut och målvakten fick ge vika.
 
– Det var en tuff match, men vi lyckades inte få ut vårt bästa. I synnerhet spelet i powerplay misslyckades, sade Lassila.
 
Grunden till Rysslands seger lades i första perioden då ett löst skott från Ilja Nikulin gick in i mål. Målet gick oturligt nog via backen Mikko Mäenpää, som varit ett av överraskningsnamnen i KHL under hösten.