Arkivfoto. Emilia Nyberg

Saab räddades undan hotande konkurs - igen

Saab Automobile har fler liv än en katt. I går räddades den svenska biltillverkaren från ännu ett konkurshot.

STOCKHOLM
I måndags var Saab, enligt svenska medier, nere för räkning. Det var bara frågan om timmar innan Saabs ägare, Swedish Automobile skulle lämna in en konkursansökan.
Men timmarna gick och någon konkursanmälan dök aldrig upp.
Istället räddades Saab ännu en gång i sista minuten
Youngman, den kinesiska biltillverkare som sedan i somras förhandlat om att köpa Saab, förde i sista stund in 3,4 miljoner euro i biltillverkarens tomma kassa.
Saab har inte tillverkat några bilar sedan början av april och de anställda har inte fått ut sina sedan oktober.
De 3,4 miljoner euro som Saab fick i går räcker inte långt när flera tusen bilarbetares löner ska betalas. Youngman har lovat att föra över mer pengar i dag.
Saab automobil är sedan en tid varit under rekonstruktion. Enligt planen ska tingsrätten i Vänersborg komma med ett besked på fredag om Saabs rekonstruktion ska stoppas eller inte.
Om rekonstruktionen stoppas återstår bara en konkurs.
Saabs vd och styrelseordförande Victor Muller har arbetat intensivt i månader med att hitta en lösning som gör att Saab överlever. Han har levererat det ena förslaget efter det andra, men inte fått GM:s gillande.
Saabs förra ägare General Motors äger patent som är livsviktiga för en fortsatt tillverkning av Saab. GM vill inte att dessa patent ska hamna i kinesiska konkurrenters händer.