Foto: Mathias Luther. Ylva Vikström som studerar litteraturvetenskap tvivlar på att de föreslagna reformerna löser problemen vid humanistiska fakulteten.

Humanisterna vid ÅA …delade om krisplanen

Humanistiska fakulteten vid Åbo Akademi höll ett välbesökt stormöte i går kväll för att diskutera reformplanerna som väckt motstånd både bland lärare och studenter.

HF:s prefekt Urpo Nikanne fick ta emot en hel del kritik under mötet som inte helt kunde hållas inom de aviserade två timmarna. Nikanne presenterade tidigare i höst en plan enligt vilken de 14 ämnena vid fakulteten skall föras ihop i fem ämnesenheter bestående av 2-3 ämnen var.

Samtidigt skall fakulteten spara, och en nedskärning av personalen i ämnet litteraturvetenskap har redan aviserats.

Ylva Vikström är ordförande för litteraturvetenskapsstuderandenas ämnesförening Prosa. Hon var omtumlad efter mötet.

– Stämningen kändes ganska desperat.

– Vi förstår att det inte finns pengar. Vi vill inte klaga för sakens skull utan för att vi är genuint oroade för kvaliteten på undervisningen. Vi undrar om det alls blir meningsfullt att studera här.

Enligt Nikannes plan skall man genom sammanslagningarna göra de små ämnena med kanske bara en professor och ett par lektorer eller lärare mindre sårbara. Inom enheterna skulle professorerna kunna ta ansvar också för varandras ämnen och dela på administrativa plikter.

Ämnena skall också samarbeta genom att ha vissa grundkurser gemensamt.

Ylva Vikström ställer sig frågande.

– Humanistiska fakultetens problem är genomströmningen, att folk inte blir klara tillräckligt fort. Jag undrar hur den här reformen skall få oss att bli färdiga snabbare, säger hon.

Oprövat koncept

Sammanslagningen av grundstudier i olika ämnen menar kritikerna att är ett oprövat koncept, och i alla fall svårt att genomföra så att det fungerar hösten 2013 så som det föreslås.

– Det betyder att man i många ämnen måste göra om hela undervisningen om man skall bryta ut någon del av grunden, till exempel en metodkurs, säger Ylva Vikström.

Enligt prefekten Nikanne beror de långa studietiderna vid HF på ett i grunden positivt förhållande – humanister får jobb redan innan de är färdiga, och så finns inte motivationen att återvända till studierna.

– Vi kan inte påverka sådant som att kommunerna anställer obehöriga lärare, säger han.

Men studenterna ser det annorlunda.

– Jag hör till dem som de vill ha ut härifrån, jag har studerat redan i sju år. Men det beror på att jag inte har hittat tillräckligt med kurser här utan varit tvungen att söka dem utomlands, säger studeranden Jenny Wikström.

I samma banor resonerar historieforskaren Ann-Catrin Östman.

– Det handlar inte om att studenterna är lata. Det bästa vi kan göra för att få dem att bli färdiga är att erbjuda dem tillräckligt med bra kurser.

Ett gemensamt bekymmer för hela fakulteten är att den måste betala nära en halv miljon euro årligen i hyra till Stiftelsen för Åbo Akademi. Det är en kostnad som till exempel humanisterna vid Turun Yliopisto inte har, för TY får sin hyra efterskänkt av hyresvärden Åbo stad.