Finland fick sin egen Knut - isbjörnsunge föddes

Honan Venus har fött en isbjörnsunge i djurparken i Ranua i Lappland.

Två ungar föddes den 18.11 men den ena dog inom ett dygn. Den andra ungen, som troligtvis kommer att överleva,  utvecklas och växer nu fint, meddelar djurparken.

Ungen, som ännu inte har något namn, vägde ett halvt kilo när den föddes och har nu fördubblat sin vikt. Om några månader väntar man att den väger nära tio kilo. Isbjörnsungen får gå ut ur boet för första gången i månadsskiftet februari-mars. Då kan också besökarna på djurparken se ungen.

– Det har inte gått att könsbestämma ungen ännu, eftersom vi enbart tittat på den via kamera. Jag tror att djurparken kan uppnå ett rekordstort antal besökare tack vare ungen, säger djurparkens vd Tommi Hinno.

Det är första gången en isbjörnsunge överlevt så här länge i Finland. Enligt honom har flera isbjörnsungar fötts i landet, men hittills har de alla dött inom några dygn. Ranua är den enda djurpark i Finland som har isbjörnar.

Det är ovanligt att isbjörnar förökar sig i fångenskap – de första 24 timmarna är de mest kritiska: då dör en tredjedel av ungarna. Hälften av ungarna dör innan de levt i fem månader och efter en månad brukar 40 procent av ungarna vara vid liv.

Största orsaken till att ungarna sällan överlever beror troligtvis på att honorna irriteras av yttre faktorer. Det här leder till att honan överger ungen eller till och med dödar den.

Venus bo isolerades i god tid innan hon skulle föda. Honan filmades både under graviditeten och efter att ungen fötts. Genom att gå igenom banden kan skötarna följa med björnarnas välbefinnande, beteende och hur ungen utvecklas.