Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Boken om Nightwish inte ärekränkande

Boken om Nightwish som utkom 2006 var inte ärekränkande mot tidigare managern Marcelo Cabuli. Det anser Helsingfors tingsrätt som gav utslag i målet i dag.

Cabuli hade stämt författaren Marko Ollila, förlaget Like Kustannus och förlagets dåvarande vd Päivi Isosaari för grov ärekränkning. Han ansåg att boken innehöll falska uppgifter och antydningar i boken.

Enligt Cabuli var ärekränkningen att betrakta som grov.

Förlaget och författaren tillbakavisade anklagelserna och fick i dag stöd för sin uppfattning av tingsrätten.

Enligt dagens beslut innehåller boken visserligen kritik mot Marcelo Cabulis förmåga att fungera som manager, men författaren reserverar sig med att åsikterna är hans egna och att Cabuli också skött en del uppgifter väl.

Enligt tingsrätten innehåller boken antydningar om att Marcelo inte på alla punkter följt gällande avtal och lagar.

– Antydningarna kan ha skadat Marcelos möjligheter att fungera som manager i framtiden, medger tingsrätten, men tillägger att det är personer med insyn i Nightwish som i intervjuer för boken uppgett sina egna åsikter om Cabulis verksamhet.

Enligt tingsrätten har de intervjuade var för sig haft likartad kritik mot Cabuli. Därför anser inte tingsrätten att bokens författare Mape Ollila hittat på kritiken eller medvetet letat upp negativa omdömen.

Som författare hade han rätt att återge vad personer med insyn i Nightwish berättade honom i intervjuer, skriver tingsrätten.

Marcelo Cabuli är gift med Nightwish förra sångare Tarja Turunen.

Boken om Nightwish gavs ut år 2006 och har sålts i 11 000 exemplar på finska.