Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Boken om Nightwish frias

Marcelo Cabuli hade stämt författaren Marko Ollila, förlaget Like Kustannus och dåvarande vd Päivi Isosaari för grov ärekränkning. Han ansåg att boken innehöll falska uppgifter och antydningar och krävde att de ansvariga skulle straffas och åläggas betala skadestånd på flera tiotusentals euro.


Åklagaren var av samma åsikt och yrkade på att de åtalade skulle fällas för grov ärekränkning och dömas till böter.
Förlaget och författaren tillbakavisade anklagelserna och får nu stöd för sin uppfattning av tingsrätten.
Enligt gårdagens beslut innehåller boken visserligen kritik mot Marcelo Cabulis förmåga att fungera som manager, men författaren reserverar sig med att åsikterna är hans egna och han medger att Cabuli också skött en del uppgifter väl.

Enligt tingsrätten innehåller boken antydningar om att Marcelo inte på alla punkter följt gällande avtal och lagar.
– Antydningarna är allvarliga och kan ha skadat Marcelos möjligheter att fungera som manager i framtiden, medger tingsrätten, men tillägger att det är personer med insyn i Nightwish som i intervjuer berättar sin uppfattning om Cabulis verksamhet.
Enligt tingsrätten har de intervjuade var för sig framfört likartad kritik mot Cabuli. Därför anser inte tingsrätten att bokens författare Marko Ollila hittat på kritiken eller medvetet letat upp negativa omdömen.

Tingsrätten understryker att Ollila i boken ifrågasätter en del av kritiken och därmed visar att avsikten var att ge en sanningsenlig bild av Cabuli, även om språket är grovt, vilket är vanligt i böcker om rockbranschen.

– Som författare hade Ollila rätt att återge vad personer med insyn i Nightwish berättade honom i intervjuer. Han hade ingen anledning att ifrågasätta deras trovärdighet, skriver tingsrätten.
Tingsrättens slutsats är att Marko Ollila inte hade som avsikt att såra Marcelo Cabuli och eftersom ärekränkning förutsätter att handlingen är avsiktlig förkastas åtalet.

Marcelo Cabuli är gift med Nightwish förra sångare Tarja Turunen.
Boken om Nightwish gavs ut år 2006 och har sålts i 11 000 exemplar på finska.