Foto: Benjamin Suomela

Julens kockar hamstrar smör i Finland

Det kan bli svårt att få tag på smör till julbordet i år. I en del butiker står smörhyllorna tomma i flera dagar.

Fet mat hör den finska julen till. Det i kombination med den rådande smörbristen kan leda till svårigheter att få tag på äkta vara för julbordet. Enligt S-gruppens sortimentansvarige Ilkka Alarotu har dessutom de senaste dagarnas mediebevakning ytterligare förvärrat smörbristen.

– Ett visst hamstrande syns i affärerna, säger han.

Affärskedjorna får hela tiden in mer smör, men mängderna är för små. I en del butiker kan hyllorna vara tomma på smör i flera dagar. Alarotu bekräftar att mängderna är de samma som tidigare år, men att efterfrågan skjutit i höjden.

– Vi köper in extra smör från Danmark och Estland, men inte heller det räcker, säger Alarotu och medger att det finns en risk att smöret tar helt slut inför julen.

– Då får man se sig om i sortimentet och kanske välja en smör-oljeblandning, säger han.

"Tv-kockarna skyldiga"

På Arla Ingman säger marknadsföringschefen Eva Strömbom att situationen är särskilt bekymmersam eftersom smörtrenden kommit till hela Norden samtidigt.

– Annars hade det varit lättare att fråga grannen. I normalfall har vi ju ett överskott på smör som vi säljer till dotterbolag, säger hon.

Hos Valio lovar man heller ingen förbättring under återstoden av året.

– Utbudet blir inte större än så här, konstaterar Reima Luomala, enhetsdirektör.

Smörbristen beror enligt Luomala på en plötslig och kraftig efterfrågan på smör – och feta produkter i allmänhet. Mjölkfett används allt flitigare i alla mjölkprodukter, och då blir det mindre kvar till smörproduktionen.

Däremot har den totala försäljningen av så kallade "gula fetter", alltså fetter som används på bröd och till matlagning, de facto minskat svagt men stadigt de senaste åren.

– Man köper alltså inte mer fett, bara fett av en annan sort. Margarinförsäljningen lider, säger Luomala.

Han tror att en stor del beror på mattrenden som förespråkar oprocesserad mat, samt på att tv-kockarna använder smör och riktig grädde.

Dålig sommar för korna
Luomala poängterar att det produceras tillräckligt med mjölkprodukter och smör i Finland, så mycket att en stor del av hela produktionen exporteras. Men efterfrågan har rusat i höjden med en sådan takt att man inte hunnit styra produkterna till den finska marknaden tillräckligt snabbt.

– Smörbristen har varit aktuell hela hösten. Men det går inte att ändra på exportavtal på kort varsel. Vi styr produkter till Finland så snabbt vi kan.

Delvis beror bristen också på ett sämre år för mjölkproduktionen. Enligt Luomala gav förra sommarens skördar inte foder av bästa kvalitet och då mjölkar korna aningen mindre. Bristen förvärras också av tidpunkten.

– På hösten och vintern är mjölkproduktionen som lägst. Det hade varit lättare om bristen inträffade på våren, säger han.