"DÖDA INTE AFRIKA". Hundratals demonstranter krävde ett ambitiöst beslut på Durbanmötet. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN

Klimatbeslut dröjer till kvällen

FN:s klimattoppmöte i Durban kommer med all sannolikhet att pågå till sent på lördagskvällen. Samtidigt ökar risken för att sanden rinner ur timglaset och mötet slutar i en flopp.

DURBAN  Miljöminister Ville Niinistö (Gröna) har bokat om sin flygbiljett hem från klimatmötet i Sydafrika. Den finländska delegationen skulle ha åkt på lördagseftermiddagen, men redan på morgonen stod det klart att man i så fall skulle ha missat de avgörande ögonblicken på mötet. Nu åker han i stället på söndag.

- Det fanns inget annat alternativ. Men det är bättre än att förhandlingarna skulle ha kollapsat, säger hans assistent Paloma Hannonen.

Ett allt mer sannolikt alternativ är att förhandlingarna kollapsar för att tiden tar slut. I korridorerna i International Convention Centre i Durban ryktas det om att flera länders ministrar inte tänker boka om sina biljetter. Eventuellt betyder det att de lämna mötet innan allt är klart. Värdnationen Sydafrika har fått en hel del kritik för osmidiga arrangemang. Enligt en uppgift kommer minsitrarna att hålla ett möte klockan 17. Om det stämmer kan sessionen börjad först på kvällen, och då kan den dra ut över midnatt.

Att mötet drar ut på tiden är följden av att förhandlingarna strandade på fredagskvällen, samtidigt som det fanns en politisk vilja att gå vidare. När utkastet till mötesdeklaration skulle tas upp till behandling i plenisalen meddelade Kina och flera andra länder att dokumentet inte duger som textbotten. Kina ansåg att Kyotoprotokollets fortsättning skulle ha begravts om man gått vidare med det pappret. Det passade EU som handen i handsken.

Ordförande Sydafrika ajournerade sessionen över natten för att låta mindre arbetsgrupper ta fram nya texter att jobba på. De är klart mer ambitiösa än de förkastade versionerna, och påminner i mycket högre grad om EU:s målsättning, men också de har slipats hela förmiddagen, vilket skjutit fram starten på den avslutande sessionen. Det papper som ska behandlas på slutsessionen utgår från att mötet ska utmynna i ett beslut om en vägkarta till ett globalt bindande klimatavtal. Deadline för vägkartan är 2015, och avtalet ska träda i kraft 2020.

Lördagens stora frågor är om USA godkänner ett papper med en klar deadline för både vägkarta och avtal, och om USA och Kina accepterar formuleringen bindande avtal, eller om den måste mjukas upp. EU är i gengäld berett att förlänga Kyotoprotokollet. U-länderna lär få den för dem viktiga gröna klimatfonden.

Politiskt spel med höga insatser

Formuleringen och omformuleringarna av "bindande avtal" är den springande punkten, och den har fått tragikomiska drag då USA och Kina försökt vidga kryphålen medan EU och u-länderna försökt täppa till dem. I fredags formulerades det diffust hägrande klimatavtalet som "lagligt ramverk", men det ansågs för vagt. Nu heter det "protokoll eller annat lagligt instrument", vilket kan tolkas som snäppet tydligare. Men det är alltså bara formuleringen i det utkast som ska slipas hela dagen.

Förvirringen på Durbanmötet framkallade ett uttalande från Vita huset som klargör amerikanernas position. Där sägs att USA stöder den process som går ut på att ta fram en vägkarta till ett klimatavtal, men att" det inte alls är klart att vägkartan ska sluta i ett lagligt bindande avtal".

Samtidigt höjs insatserna på annat håll. Ian Fry som representerar Tuvalu sade till Washington Post att det är ansvarslöst att parterna uttrycker sin oro för klimatförändringen men att vissa länder ändå inte är beredda att åtgärda den före 2020. Han lät förstå att alliansen för de små östaterna (Aosis) kan dra bort sitt stöd för att Indien, Brasilien och Sydafrika ska få permanenta platser i FN:s säkerhetsråd.

- För oss är klimatförändringen en säkerhetsfråga, därför hänger det här ihop med säkerhetsrådet, sade Fry.