AFRIKAS LEJON RYTER TILL. Ungdomar i Durban vill ha ett klimatavtal.

Nattlig timeout i Durban

Den avslutande sessionen på klimattoppmötet i Durban avbröts på fredagskvällen. Förslaget till mötesdeklaration ska slipas under natten och en ny text ska tas till behandling när sessionen fortsätter på lördag förmiddag.

DURBAN  Förhandlarna på FN:s klimattoppmöte i Sydafrika tog timeout i mötesfinalens första period. Sent på fredagskvällen uppgav klimatkonventionens sekretariat att den avslutande sessionen ajourneras. Den text man slipade på höll helt enkelt inte. Under natten ska ett bättre förslag tas fram så att sessionen kan fortsätta på förmiddagen.

Obekräftade uppgifter gör gällande att sekretariatet förbereder sig på att förhandlingarna kan pågå ända till 18-tiden på lördag kväll. Det är ett bakslag för dem som bokat tidig hemresa, men det kan också betyda att alla parter är beredda att på allvar förhandla fram bästa möjliga kompromiss.

EU vill ha en färdplan så att hela världen får ett  lagligt bindande klimatavtal 2015, och så att det träder i kraft 2020 då de nuvarande ickebindande utsläppsreduktionerna löper ut. USA har mtsatt sig en konkret deadline och Kina ett internationellt bindande avtal. EU är berett att förlänga Kyotoprotokollet om de stora utsläpparna stöder en tillräckligt ambitiös och konkret färdplan.

Om tvistefrågorna löser sig under natten hoppas EU på att vinna en seger på avancerad diplomati. EU lobbat har lobbat hårt mot u-länderna och fått både de minst utvecklade länderna och en hel hop östater på sin sida. De har i sin tur lobbat bilateralt mot Indien.

EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard sade tidigare på fredagen att Sydafrika och Brasilien också kommit över på EU:s sida, och pressade på resten:

- Allt hänger nu på ett litet antal länder som inte har ställt sig bakom vår färdplan och dess meningsfulla innehåll. Om de inte rör på sig tror jag inte vi får ett avtal i Durban.

Jo Leinen, som leder EU-parlamentets miljöutskott, sade att mer än 120 stater står på samma sida.

- Vi väntar på att USA, Kina och Indien ska ansluta sig. Tvyärr är de största utsläpparna fortfarande de största hindren på vägen till ett avtal. Skiljelinjen går inte längre mellan u-länder och i-länder utan mellan villiga och ovilliga länder. Vi hoppas på en överenskommelse men inte till vilket pris som helst, den måste lova ett snabbt avtal om bindande utsläppsreduktioner.

USA har sagt att man kan acceptera bindande avtal om utsläppsreduktioner bara om alla stora utsläppare (alltså Indien och Kina) också är med. Kina och Indien har sagt att det vore orättvist att de skulle tvingas till lika stora reduktioner som de som släppt ut mest växthusgaser genom tiderna (alltså USA).

En allmän bedömning i Durban på fredagen var att mötet i bästa fall slutar i en politisk överenskommelse om att inleda förhandlingar om färdplanen, och kort före midnatt stod det klart att den överenskommelsen i så fall dröjer till långt in på lördagen. Överenskommelsen kunde kallas för ett avtal om att börja planera för en plan på ett avtal, alltså.

Det är inte mycket men absolut det mesta Durban kan leverera. Resultatet ska vägas mot politiska realiteter men också mot vetenskapliga fakta. Tre färska FN-rapporter visar att världen håller på att förlora dyrbar tid. Den globala uppvärmningen kan, enligt forskarna, inte stoppas vid 2 grader om inte utsläppen snart stramas åt kraftigt redan om några år.