Jyrki Katainen är pessimistisk inför utsikterna att snabbt lösa skuldkrisen. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Katainen: Det ser mörkt ut

Statsminister Jyrki Katainen var pessimistisk inför första delen av toppmötet som ska rädda euron.

– Konklusionen hemifrån var klar. Vi kan inte stöda något annat förslag än att beslut om krismekanismen fattas enhälligt.

Det var statsminister Jyrki Katainens (Saml) kommentar till att riksdagens stora utskott slog fast att han under toppmötet i Bryssel inte får gå med på att beslut om den permanenta krisfonden i framtiden fattas med bara kvalificerad majoritet.

Det var en stressad statsminister som i ilfart kördes från flygplatsen till EU-högkvarteret där toppmötet inleddes på torsdagen och ska avslutas på fredagen. Katainen ser dessutom utsikterna inför toppmötet som mörka.

– Ännu för en stund sedan var jag hoppfull men nu ser det inte ljust ut, sade Katainen på väg till mötesstarten.

Enligt Katainen är det bästa man nu kan hoppas på att EU-mötet tar en dramatiskt vändning innan statsöverhuvudena sätter punkt på fredagen.

– Frågan är om vi klarar av att försvara euron eller inte. Det är det som står på spel.

Tuff sits för Katainen

Också på hemmaplan gick diskussionen inför starten på toppmötet het. Riksdagens stora utskott satt i möte hela torsdagen och kunde på eftermiddagen ge Katainen det väntade förhandlingsmandatet: Statsministern får inte gå med på att de framtida besluten i den permanenta krisfonden fattas med kvalificerad majoritet.

– Han har en tuff sits, medger Astrid Thors (SFP).

– Men samtidigt förstår de andra länderna att vi har denna grundlagssituation.

Men i politik är ingenting cementerat. Stora utskottets ordförande Miapetra Kumpula-Natri (SDP) försäkrar för Hbl att utskottet har full beredskap att justera förhandlingsmandatet på fredagen och på lördagen.

– Sådana situationer har vi haft förr, säger Thors.