Foto: Hbl-arkiv/Cata Portin. Eva Biaudet presenterades som Leena Harkimo vid handskakninen.

Var det ovanligt många felsägningar på slottsbalen?

De finska kommentatorerna för Yles tv-sändning från självständighetsbalen tappade i år bort namnen på festfolket pinsamt ofta.

Till exempel blev presidentkandidat Eva Biaudet riksdagsledamot Leena Harkimo. Presidentkandidat Pekka Haavisto kallades Pekka Haavio och minister Max Jakobson blev Jacob Söderman, den före detta justitieombudsmannen.

Råkade ni ut för fler misstag än tidigare år, Marjukka Havumäki, journalist på Yle?

– Det är jättesvårt att jämföra eftersom gästerna byts ut årligen. Själv är jag mycket nöjd över att vi till exempel noterade väldigt väl olika marginella grupper såsom romer och handikappidrottare. Sedan skedde det några beklagliga namnfel men de flesta av dem korrigerades genast.

För en tittare kan det ibland kännas som att man pratar om något helt annat än det som syns i rutan. Vilken sändning tittar ni på?

–Vi ser exakt samma bild som förmedlas till tittarna. Vi har bara några sekunder på oss att känna igen folk. Exempelvis idrottarna har vi lärt oss att känna igen på förhand, men de ser ganska annorlunda ut i aftonkläder och smink. Vi har ibland funderat på att gästerna kunde ha identifikationschip så var och en kunde identifieras korrekt.

Vad för slags feedback har ni fått av tittarna?

– I dag var jag inte på jobbet. Tidigare har vi år för år fått mindre sådan respons att vi inte skulle ha känt igen någon alls.

De som satt tillsammans med Havumäki och spanade in gästerna i tisdags var Matti Rönkä, Tytti Sulander och Ari Hakahuhta. Dessutom hade kommentatorerna hjälp av två "förvarnare" nära handskakningsstället.