Modellbossen döms bland annat för flera grova våldtäkter och ett dråpförsökFoto: Lehtikuva/Sari Gustafsson

12,5 år för modellbossen

Flera grova våldtäkter och ett dråpförsök renderar modellbossen Tero Eronen 12,5 år fängelse.

Listan över brotten som Tero Eronen döms för är lång. Han har enligt tingsrätten i Helsingfors gjort sig skyldig till människohandel och sexton fall av sexuellt utnyttjande, nio våldtäkter, tre grova våldtäkter, fem fall av påtvingad sexuell handling och ett dråpförsök.

Tolv av offren var unga kvinnor som bor på olika håll i landet. Eronen, som också är känd lokal musiker i Joensuutrakten, hade lovat kvinnorna modelljobb. Hans metod var att locka flickorna att gå med på provfotograferingar. I samband med dem utsatte han dem för sexuella beröringar eller regelrätta våldtäkter.

Flickorna har lurats med på uppträdanden som fått pornografisk karaktär. I allmänhet har de supits fulla och utnyttjats i samband med uppträdandena.

Eronens kumpan i "modellbusinessen" dömdes till fyra års fängelse för grov våldtäkt, våldtäkt och försök till våldtäkt.
Eronen dömdes att betala olika skadestånd till sina offer. De varierar mellan 1 500 och 15 000 euro. Den sammanlagda summan lyder på 220 000 euro.

Eronen dömdes också för att med knivhugg mot halsen ha försökt döda en mansperson som vid ett tidigare tillfälle hade trängt sig in i Eronens bostad och hotat honom.

Eronen är gift och har tre barn.