Foto: Heikki Saukkomaa. Astrid Thors.

Klänningar i regnbågens alla färger

Flammande rött, isande blått och sober svart elegans präglade de kvinnliga gästerna på självständighetsmottagningen på slottet. Som hämtad ur filmen Black Swan hörde orienteraren Minna Kauppi till en av kvällens drottningar.

Men om Minna Kauppi fick personifiera det sobra och eleganta i svart kom två konkurrenter till titeln som balens drottning, i lysande orange, nämligen sångerskan Jenni Vartiainen och riksdagsledamot Sari Sarkomaa.

Kvällens värdinna, Tarja Halonen valde å sin sida att plocka fram samma silverglänsande olivgröna klänning som hon bar år 2007, och hon var inte den enda som föredrog så kallad vintage, det vill säga en klänning som använts tidigare. Det gjorde bland andra Astrid Thors som kom i en grön klänning med vita applikationer på axlarna, en klänning som ska ha varit hennes mammas.

Presidentkandidaten Eva Biaudet strålade å sin sida i en klädsam röd klänning. Skådespelerskan Jonna Järnefelt hade kombinerat vinrött och lila, medan Carl Haglunds hustru Mikaela kom i svart, i likhet med både Maria Jungner och Maria Romantschuk. Riksdagsledamot Eija-Riitta Korhola väckte uppmärksamhet i en rosa volanger i en bakelsekreation.

Halonen hade i år bjudit in en hel hop av det äldre gardets underhållare och artister som Hector, Pedro Hietanen, Mikko Kuustonen, Pepe Willberg och M. A. Numminen, samt som en av kvällens överraskningar i Michael Monroe.

Majoriteten av herrarna kom i trygg frack, men så finns alltid de som ska sticka ut, som Sannfinländarnas Veltto Virtanen i överdimensionerad basker och underhållaren Marco Bjurström i knallröda lackskor.

Mottagningen började som alltid till tonerna av Jägarmarschen och allra först kom, helt i enlighet med gammal tradition, en representant för krigsveteranerna, denna gång undervisningsrådet Antti Henttonen. Det var första gången som en Mannerheimriddare inte ledde in tåget av gäster. I dag finns bara två riddare av Mannerheimkorset i liv.

Den allra första självständighetsmottagningen ordnades 1922. Då fick drygt tusen äran att närvara. Under de senaste decennierna har gästlistan omfattat 1900 inbjudna.