Dansveteran. Riksdagsledamot Jani Toivola kom till balen med Teemu Hirvimäki. Toivola som var med i Dansa med stjärnor i höst lovade dansa minst lika mycket som i fjol. Elisabeth Rehn har nästa högtidliga fest om bara några dagar: Nobels fredsprisutdelning i Oslo. FOTO: CATA PORTIN

En fest och ett Finland för alla

Trångt på slottsbalens dansgolv har det varit i många år, men i år blev dansen dessutom politisk: en dans för tolerans och jämlikhet, precis som temat på president Tarja Halonens sista mottagning som värdinna.

Dignande bord, majestätiska salar, trängsel på dansgolvet och samtal med både gamla vänner och nya. Gårdagens slottsbal var en fest för det självständiga Finland precis som tidigare år, men blev också en tillbakablick över Tarja Halonens år som president. Och en fest där det rådande samhällsklimatet kändes extra angeläget att diskutera.

– I år är det ett politiskt ställningstagande att dansa, säger Eva Biaudet.

Minoritetsombudsmannen och SFP:s presidentkandidat har trivts i trängseln på självständighetsbalen redan tjugo gånger förut och tycker dans och glädje är helt rätt sätt att fira självständigheten.

Vad tycker du är särskilt värt att fira i Finland i dag?

– Friheten. Ett lands självständighet betyder ju ingenting om inte var och en känner av den i sin vardag.

Det sagt tycker Biaudet precis som riksdagsledamot Jani Toivola (Gröna) att debattklimatet är oroväckande just nu. Toivola säger att man visserligen inte ska göra för stor grej av en enda persons uttalande om till exempel homodanser.

– Men det är inte många andra folkgrupper det skulle gå att uttala sig om på det sättet. Och nog är det konstigt att lyfta fram minoriteter och självständighet som varandras motsats.

Toivola är glad för temat på balen, precis som med Halonens arbete för jämlikhet och mänskliga rättigheter överlag.

– Det känns vemodigt att det är hennes sista bal. Det har varit fint med en kvinnlig president. Det är faktiskt en väldigt stor grej.

Toivola kom på fest med Teemu Hirvimäki. De två stod länge och talade med bland annat balveteranen och årets Lotta Elisabeth Rehn som varit bjuden varje år sedan 1979 och har en högtidlig vecka på gång.

– Om fyra dagar ska jag vara med på utdelningen av Nobels fredspris i Oslo. Min gamla kollega Ellen Johnson Sirleaf är en av de tre som får det, det är väldigt fint.

Ett Finland för företagare
En balnykomling som journalisterna flockades kring i år var är Peter Vesterbacka, mannen bakom raketsuccén Angry Birds. Frun Teija Vesterbacka drog dessutom till sig blickar i en klänning i mobilspelets tema.

– Det är branding och marknadsföring i allt vi gör, säger Vesterbacka och skrattar – och påpekar att han åtminstone inte själv dök upp i röd munkjacka.

Vesterbacka tycker att både Angry Birds och Finland är bra exempel på att det går att göra stora saker trots det rådande världsekonomiska läget.

En annan balnykomling var skådespelaren Sixten Lundberg som kom med sambo Eva Wessman. Grottmannen hade han lämnat hemma, och var mycket glad över att vara bjuden.

– Här är så många bekanta! Väldigt många finlandssvenskar.

President Halonen har Lundberg uppskattat för att hon varit så intresserad av sport och kultur.

– Jag hoppas att också nästa president är det.

Tänker ni våga er ut på dansgolvet?

– Jo, det har jag lovat Eva. Men det blir nog först när tv-kamerorna stängts av!