Foto: Tor Wennström

Vänsteraktivister arresterade i Moskva

Ett tiotal vänsteraktivister arresterades i Moskva i eftermiddags. De demonstrerade mot att oppositionen inte tillåts delta i det ryska dumavalet.

– Mitt parti Trudovaja Rossija tillåts inte delta i valet. Vi har försökt registrera oss flera gånger men fått nej av myndigheterna varenda gång. Jag har ingen att rösta på. Det här är mitt sätt att uttrycka min protest, säger vänsteraktivisten Sergej Udaltsov.

 

Hbl träffar honom nere på plattformen i metrostationen Teatralnaja precis innan den olagliga demonstrationen ska äga rum. Aktivisterna från Levyj front (Vänsterfronten) har samlats utan att veckla ut några banderoller. Detta för att undgå att bli arresterade av polisen, som patrullerar fram och tillbaka på plattformen.

 

När det är dags marscherar aktivisterna upp ur tunnelbanan, tätt följda av en enorm grupp journalister och poliser. Uppe på Teatertorget har polisen satt ut järngrindar och en metalldetektor som alla tvingas passera. Processionen fortsätter fram mot Manegetorget och Röda torget, som är demonstranternas mål. Ett tiotal meter före Röda torget har polisen blockerat vägen med nya järngrindar.

 

–  Ni blockerar vägen för civilpersoner som har rätt att gå på gatan! Det är en olaglig åtgärd! utropar Vladimir Akemenkov och Vassilj Kuzmin som leder demonstrationen.

 

De vecklar ut sina banderoller och börjar skrika slagord. Som på en given signal rycker kravallpoliser med svarta hjälmar in och tumult uppstår. Folkmassan pressas bakåt, demonstranterna protesterar högljutt och poliserna uppmanar dem att omedelbart avsluta sin olagliga demonstration.

 

Efter fyrtio minuter är det hela över. Polisen arresterar tolv demonstranter, som förs iväg i bussar. Enligt myndigheterna deltog ett trettiotal personer i demonstrationen.

 

Innan dess hade flera aktivister arresterats i sina hem, bland annat Vänsterfrontens ordförande Sergej Udaltsov som fördes bort i en bil utan registernummer.

 

Vissa medborgarorganisationer och massmedier har också råkat ut för påtryckningar. Den kända radiostationen Echo Moskvys hemsida ligger nere sedan i morse, utsatt för cyberattacker. Medborgarorganisationen Golos som rapporterar om valfusk har fått sin sajt och sina telefonnummer blockerade.

 

Ordförande Lidija Sjibanva säger att hon trots det har lyckats få in regelbundna rapporter från hela landet, bland om journalister och valobservatörer som inte har blivit insläppta i vallokalerna. I huvudstaden Moskva har valfusket enligt Golos än så länge varit obetydligt.