Foto: Colourbox

Ryska shoppingturister ökar antalet visumansökningar

De ryska turisterna verkar inte tröttna på Finland. I fjol utfärdades 960 000 visum för Finland och i år överskrids antalet när man räknar med resandet över årsskiftet.

Hälften av dem som passerar den finsk-ryska gränsen är så kallade endagsturister som reser till Finland främst för att shoppa.

Konsulatet i S:t Petersburg utfärdade flest visum i fjol, drygt 750 000 stycken. Tvåa var Petrozavodsk med 60000 visum. I Murmansk beviljar man allt fler visum medan man i Moskva stannar på samma nivå som i fjol.

– Läget i Murmansk förklaras av att fler ryssar åker på shopping- och skidresor till norra Finland. Enligt vissa bedömningar har oroligheter på semesterorterna i den varma södern fått de ryska turisterna att intressera sig för Finland, förklarar Päivi Blinnikka, chef för pass- och visumenheten på Utrikesministeriet.

Visumfriheten mellan Ryssland och EU framskrider i maklig takt. Vid ett toppmöte mellan EU och Ryssland inom kort ska man definiera vad allt som ska vara klart innan visumfriheten kan införas.

– Det finns en lista på det som ska vara gjort. På den finns bland annat personregister, biometriska pass, gränssäkerhet och smidig trafik. Det finns mycket att göra på båda sidor om gränsen, säger Blinnikka.

Imatra och Villmanstrand populära

De flesta passerar gränsen i sydöstra Finland vid de fyra gränsstationerna. Persontrafiken har ökat med cirka 30 procent sedan i fjol. Livligast är det på gränsstationen i Nuijamaa och Imatra, varifrån det är nära till Villmanstrand och Imatra. Ökningen på dessa stationer har varit 38 procent.

Den växande trafiken har även inneburit att smugglingen ökat, uppger tullen. Folk i turistbussarna försöker smuggla in cigarretter för att sälja dem i Finland.

– Det hela fungerar så att man före gränsen delar ut en laglig mängd, det vill säga en kartong cigarretter till var och en i bussen, och sedan samlar upp dem igen på den finska sidan för att sälja dem, berättar tullchefen i Vaalimaa Mika Poutiainen.

Största delen av godstrafiken sker över Vaalimaa. Biltransporterna har minskat radikalt men trots det har gränsköerna inte försvunnit. Förra helgen var långtradarkön på den finska sidan av gränsen 28 kilometer lång.

Man kommer att skilja åt person- och godstrafiken i Vaalimaa för att de allt större trafikmängderna smidigt ska kunna passera gränsen. De nya arrangemangen vara klara 2013.