President Tarja Halonen och Pentti Arajärvi på självständighetsbalen i fjol. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Självständighetsbalen har blivit allt mer folklig

Två miljoner tv-tittare har de senaste åren fått vara med om presidentens allt mer folkliga självständighetsbal.


Tarja Halonen har bjudit in musiker, idrottare, representanter för medborgarorganisationer. Den nya sortens gäster har piggat upp festen.

Självständigheten är alltid allmänt godtagen som festtema men andra teman som också möter allmänt bifall är hållbar utveckling, kvinnans ställning och Östersjön. För att fira att kvinnorna fått rösta i 100 år inbjöds 2006 representanter för flera kvinnoorganisationer.

Halonens kursändring har säkert till en del varit ett svar på kritiken mot slottsbalen.

Protesterna mot självständighetsbalen har knappast någonsin förut varit lika synliga som på 1990- och 2000-talen. Halonen har tvingats besvara kritiken som "snyltgästerna" utanför slottet framfört: på självständighetsdagen är det endast den allra högsta eliten som fått samlas på presidentens slott.

Anarkister och andra globaliseringsmotståndare har protesterat med sina svart-röda banderoller framför slottet ända sedan 1996.

"Ut med eliten!" och "Kapitalism = Schitzofreni, pengar till mentalvården". Bland annat det här stod på protestskyltarna 2003.
Under Halonens presidentperiod har kritiken så småningom tystnat och gästerna har kunnat stiga in på slottet utan incidenter.

Ekologiskt och återvunnet

Varje år har man önskat sig att allt mer helt vanligt folk skulle får dansa på självständighetsbalen. Halonen har å sin sida försökt betona social jämlikhet genom att bjuda in personer som jobbar för barnens välfärd och inom mentalvården. Inte enbart direktörerna för de traditionella storbolagen har fått fira utan även vanliga arbetare har blivit bjudna.

Förutom den omfattande gästlistan har man under Halonens tid även satsat på ekologiska produkter på själva festen. Presidenten har bjudit på ekologisk mat som är så närproducerad som möjligt.

Den hållbara utvecklingen har även märkts i presidentens val av klänning. Hon har flera år haft på sig dräkter som åtminstone delvis har återanvänts. Presidenten har också tagit direkt ställning till mediernas klänningshysteri och till att slottsgästerna ibland i offentligheten fått svidande kritik för sina dräktval