Foto: Lehtikuva/Reino Pasanen

Haavisto och Hakkarainen möttes i försonliga tecken

De Grönas presidentkandidat Pekka Haavisto besökte i dag riksdagsledamot Teuvo Hakkarainens (Sannf) familjesåg i Viitasaari i Mellersta Finland.

Besöket utgjorde en del av Pekka Haavistos valkampanj men var dessutom ett försoningsmöte som initierats av Teuvo Hakkarainen. Även Hakkarainens föräldrar träffade den gröna kandidaten.

I oktober uppmanade Hakkarainen bland annat homosexuella att flytta till Åland. Senare bad han riksdagsledamot Haavisto om ursäkt för sitt uttalande. Haavistos svar var att Hakkarainen snarare borde be ålänningarna om förlåtelse.

Haavisto säger att han vill se en dialog i stället för en vrålmatch där ytterligheterna inte når fram till varandra.

– Det är lättare att bli förstådd när man talar ansikte mot ansikte än om man skriker från tornen. Allt går att lösa genom samtal, det är något jag lärt mig under mitt fredsarbete ute i världen, sade Haavisto och fick medhåll av Hakkarainen.

Haavisto var glad över att få bekanta sig med sågföretaget.

– Teuvo har berättat att han varit en fena på att vässa cirkelsågen. Familjeföretag har en viktig sysselsättande funktion.

Sågen som grundades av Hakkarainens far Mauno för 50 år sedan har 15 anställda. Teuvo Hakkarainen sålde sin andel när han blev invald i riksdagen i höstas. Företaget leds av hans bror Terho.

Ingen Hakkarainen på slottsbalen på tisdag

Som tack för besöket ska Haavisto bjuda in Hakkarainen till ett företag som ägs av invandrare från Somalia. När Hakkarainen fick frågan om han kunde tänka sig att delta i en självständighetsbal med Haavisto som värd lovade han att överväga saken. På tisdag kommer Hakkarainen inte att synas till på Slottet.

De två riksdagsledamöterna bekantade sig med varandra strax innan riksdagen konstituerade sig, eftersom de på grund av sina efternamn satt sida vid sida i plenisalen.

Bögkommentarerna inverkar inte på presidentvalet

Den färskaste i raden av de kontroversiella kommentarerna sannfinländare gjort om homosexuella är en insändare som partiets kretsordförande i Jämsä försökt få publicerad i flera tidningar och där han fördömer homosexualitet. Ordföranden Timo Soini har bedömt att de ogenomtänkta utsagorna kan ha påverkat partiets galluppsiffror.

Hakkarainen tvivlar på att diskussionen on homosexuella haft någon inverkan, och Haavisto är benägen att hålla med honom, åtminstone då det gäller presidentvalet.

– Presidentens uppgifter är av sådan kaliber att folket nog inte baserar sitt beslut på sådant här. Jag har inte kommit till Sannfinländarnas kärnområde för att fiska efter röster med det här temat. Jag hade kommit hit i vilket fall som helst.