Snabblånsreklam. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Skärpta regler för snabblån på gång

Kraven på att skärpa reglerna för snabblån ökar. Justitieministeriet tar tjuren vid hornen och tillsätter en arbetsgrupp för att bland annat överväga om det borde finnas ett tak för hur hög räntan får vara.

– Nu kommer vi att vända på varje sten. Arbetsgruppen ska grundligt gå igenom om utbudet på snabblån kan begränsas – och också om lånen kan förbjudas i sin helhet, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

I fjol beviljades över en miljon snabblån. Antalet som leder till indrivningsdomar i tingsrätten har ökat betydligt, trots att bestämmelserna skärpts. Långivarna tvingas bland annat registrera sig och handla ansvarsfullt i kreditgivningen.

Justitieministeriets lagstiftningsdirektör Antti Leinonen säger att det redan skett många överträdelser mot den nya lagstiftningen om marknadsföring av snabblån. I november krävde konsumentombudsmannen att marknadsdomstolen dömer ett snabblånsföretag till vite på 50 000 euro för lagstridig marknadsföring.

Kreditbehov försvinner inte

Trots att utbudet skulle begränsas betyder det enligt Henriksson inte att grundproblemet hos kredittagarna försvinner.

– De kan ha ett verkligt behov av pengar, till exempel för att tvättmaskinen eller bilen gått sönder. Men många tar snabblån av ren tanklöshet eller av stundens ingivelse, säger Henriksson.

Enligt Henriksson vore det viktigt att utveckla sociala krediter för att trygga konsumenternas möjligheter att kunna få lån i överraskande situationer. I regeringsprogrammet ingår en skrivelse om sociala krediter.

– Man borde fundera på hur kredittillgången kan tryggas för folk som behöver ett mindre lån och inte får det från banken. I fjol erbjöd bara 27 av 336 kommuner sociala krediter, vilket är en liten mängd. Det här är också en fråga om rättvisa, betonar Henriksson.

Bland riksdagsledamöterna har snabblånen väckt känslor och en namninsamling pågår. Veterligen har över hälften av ledamöterna undertecknat ett lagförslag mot snabblån.

Arbetsgruppen ska komma med ett förslag till ny lagstiftning i mars. Enligt Henriksson är målet att förslaget ska behandlas i riksdagen under nästa år.