Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

F-secures datasäkerhetsexpert på topptänkar-lista

Mikko Hyppönen, forskningschef på datasäkerhetsföretaget F-Secure, är med på listan över årets globala topptänkare i världen.

Magasinet Foreign Policy listar varje år topptänkarna i världen. Tidningen placerar Hyppönen på plats 67 med motiveringen: "För att hjälpa oss förstå cybererans nya hot".

Hyppönen får beröm för att han varit med och stoppat datorvirus som Sobig.F 2003 och Sasser 2004. Han har också övervakat hackerattacker mot Sony och hot mot mobiltelefoner.

Speciellt lyfter tidningen upp Hyppönens utredning av viruset Stuxnet (och klonen Duqu) som visade hur komplext kriget på nätet är – där allt från hackare till supermakter är involverade.

I fjol misstänkte man att datamasken Stuxnet bromsade upp Irans kärnkraftsprogram genom att påverka den programvara som nationen använde sig av. Många misstänkte Israel för tilltaget, men Hyppönen pekade ut den amerikanska regeringen.

– Om du tittar på vem som har kunnande, teknologi och motiv så är det rätt uppenbart, sade Hyppönen till tidningen Forbes i år.

Hyppönen är den enda finländaren på listan. Dansken Bjørn Lomborg placerade sig på plats 76 för klimatjobb och Norges statsminister Jens Stoltenberg på plats 59 för sitt humana sätt att möta terror. Islands premiärminister Johanna Sigurdardottir placerade sig på plats 87 för sin roll i finanskrisen på Island. Magasinet utnämner nyckelpersoner inom den arabiska våren till årets nio största tänkare. Bland annat demokratiaktivisten och den tidigare generaldirektören för det internationella atomenergiorganet IAEA  Mohamed ElBaradei och årets nobelprisvinnare Tawakkul Karman från Jemen.