Foto: HBL

Polis begick självmord på firmajulfest

Centralkriminalpolisens firmajulfest slutade tragiskt när en av poliserna sköt sig själv i fredags.

Enligt tidningen Iltalehti hade personalen på CKP:s enhet i Joensuu samlats i sina lokaler för att fira lillajul. Sent på kvällen hade en av poliserna plötsligt plockat fram sin tjänstepistol och skjutit sig själv. Han hade veterligen hämtat den ur ett låst vapenskåp strax innan.

Den döda kriminalkommissarien var make till före detta kommunikationsministern Anu Vehviläinen (C). Vehviläinen bekräftade makens självmord i ett pressmeddelande, där hon också bad om respekt för familjens sorg och att pressen skulle lämna henne i fred.

– Det som skedde kom som en fullständig överraskning för mig. Nu kommer vi att koncentrera oss på att klara den här krisen, skrev ministern.

Sällsynt tragedi
Poliser har i praktiken alltid möjlighet att komma åt sina tjänstevapen, också när de är på festhumör och berusade.

– En polis kan alltid gå till sin tjänsteplats och ta sitt vapen. Det finns ingen som kan stoppa det, säger polisöverdirektör Mikko Paatero.

Han har inga uppgifter om att händelserna i Joensuu hade föregåtts av ett gräl eller att det hade hänt något på arbetsplatsen som kunde ha utlöst händelsen. Paatero kunde heller inte säga om det fanns alkohol på festen, och vilka mängder det i så fall rörde sig om.

Polisen i Norra Karelen meddelade sig på tisdagen ha inlett en utredning. Enligt de preliminära uppgifterna ser det ut som om mannen handlade ensam. Någon förklaring på händelserna har hittills inte framkommit.

Knappt tio personer deltog i julfesten.
– Det här är en exceptionell händelse. Jag minns bara ett fall, från 1980-talet, då en polis begått självmord med sitt tjänstevapen på arbetsplatsen, säger Paatero.