Arkivfoto

Strömmen bröts för 15 000 i Finland, 80 000 i Sverige

Minst 15 000 hushåll i Finland var utan ström i natt till följd av stormen. En del avbrott har åtgärdats men reparationerna väntas pågår ännu längs dagen. I södra Sverige bröt stormen strömmen i 80 000 hem.

De flesta elavbrotten fanns i Mellersta Finland, Tavastland, Birkaland, Savolax och Egentliga Finland.
Det rikliga snöfallet störde trafiken särskilt i östra Finland, där väglaget var mycket dåligt på natten. Meterologiska institutet varnar för dåligt före i de södra och mellersta delarna av landet på grund av snö eller snöblandat regn.
Till havs stormar det fortfarande och i sydöstra, södra och sydvästra Finland varnas det för hård vind: upp till 20 meter i sekunden i byarna

Stormen bedarrar i södra Sverige

Kulmen är passerad för ovädret över södra Sverige och stormen bedarrade snabbt under natten.
De omfattande strömavbrotten drabbade 80 000 kunder ännu på morgonen, då svåra tågstörningar också kvarstod.
Lågtrycket som ställde till med helgens oväder hade då passerat Skandinavien. Dess centrum låg över S:t Petersburg i Ryssland på natten och fortsatte österut. På grund av sin långsmala utsträckning vållade lågtrycket storm på många platser vid samma tid.
–Det blåser dock fortfarande hårt lokalt, sade SMHI:s vakthavande meteorolog Tomas Fyrby till TT tidigt på morgonen.
Nästan all tågtrafik söder om banan mellan Göteborg–Karlskrona/Kalmar var stängd ännu på morgonen på grund av nedrivna kontaktledningar, uppgav Trafikverket på sin hemsida. Bara tågen på Södra stambanan mellan Hässleholm och Köpenhamn rullade. Bland annat ställdes alla X 2000-tåg mellan Malmö och Göteborg in. Även tågtrafiken till Stockholm påverkades.
Vid Hustofta i Skåne stod ett persontåg fast sedan det kört på ett träd.
Trafikverket avrådde bilister från att ge sig ut på vägarna under natten. Ölandsbron var till och från avstängd för vindkänslig trafik. Uddevallabron stängdes på söndagseftermiddagen men har öppnats. Också Älvsborgsbron i Göteborg var stängd.
Flygtrafiken påverkades med inställda och försenade flyg både ut- och inrikes från Arlanda och Landvetter.

FNB–Lars Söderström/TT