Förbundskansler Angela Markel och president Nicolas Sarkozy hoppas att stabilitetspakten kan stävja skuldkrisen.Foto: AFP / Lehtikuva/Eric Feferberg

Bild: Tyskland och Frankrike föreslår stabilitetspakt

Tyskland och Frankrike föreslår att regeringarna i euroländerna ingår en stabilitetspakt under EU-toppmötet i december, skriver den tyska tidningen Bild på sina webbsidor.

Förbundskansler Angela Markel och president Nicolas Sarkozy hoppas att stabilitetspakten kan stävja skuldkrisen som rasar i euroområdet.

Det att pakten ingås regeringar emellan skulle möjliggöra att den godkänns i mycket snabb takt, kanske i början av nästa år, skriver Bild. Man kunde också på det sättet förbigå den tunga och långsamma beslutsfattningsprocessen inom EU.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) förundrar sig över nyheten i Bild. Hon träffade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble i Berlin i fredags, och då var det inget tal om någon pakt regeringar emellan.

Urpilainen säger att Finland är öppet för olika alternativ att skärpa den ekonomiska disciplinen i euroomådet, men tanken på en pakt som i princip kör över EU-kommissionen får inte hennes helhjärtade stöd.

–Vi stöder ju en stark kommission eftersom en sådan är i de små ländernas intresse, sade Urpilainen till FNB i Bryssel.