Krisen först. Först måste alla bränder släckas och först efter det kan man se över själva husbygget, säger Astrid Thors efter att ha diskuterat Europas skuldkris i Palermo. Foto: Eva Felguerosa

Krisen splittrar Europas liberaler

Gemensam ekonomisk politik eller bara finjustering av den nuvarande modellen? Skuldkrisen i Europa får åsikterna att gå isär också mellan likasinnade partier.

– Skuldkrisen startade i Grekland men den började på grund av att vi har sjutton olika ekonomiska linjer men en enda valuta. Enda möjligheten är att gå ihop helt och hållet, säger Guy Verhofstadt, Belgiens före detta premiärminister.

Verhofstadt, gruppledare för den liberala gruppen ALDE i Europaparlamentet, gestikulerar yvigt och ser nästan vild ut i sina granna gröna strumpor och ett stort plåster i pannan. Såret kommer sig av att belgaren gick in i ett stängt fönster som han trodde var en öppen dörr, vilket ger honom en perfekt metafor för det ekonomiska läget inom EU.

– En valuta kan heller inte existera utan en stat. Europa är svaret på de nuvarande problemen. Ju längre vi väntar med en gemensam finanspolitik desto mera pengar slösar vi, säger Verhofstadt.

På jakt efter syndabock

När Europas liberaler, ELDR, samlas för kongress på Sicilien är det är många viljor som ska samsas och samordnas. I skenet av det ekonomiska läget, vilket också var temat i Palermo, går åsikterna ännu mera isär än under stabila tider.

– Det är helt klart att skuldkrisen inför en ny dimension i debatten. Det är lätt hänt att man letar efter syndabockar, säger Astrid Thors, tidigare Europaminister.

Thors, SFP, är inte lika radikal i sin syn på EU:s ekonomiska styrning som Verhofstadt och tycker inte att varken unionen eller eurozonen är för stor.

– Vissa av de nya EU-medlemmarna har infört oerhört tuffa sparprogram - större än de som de skuldsatta euroländerna nu tvingas till. I ett längre perspektiv, som mitt på femton år, ser man att mycket hållbart görs på sikt, säger Thors.

Om EU:s bord skulle vara rent från skuldkriser är banksektorn den riksdagsledamot Thors skulle rikta sin bestämda blick mot.

– Jag skulle gärna ha regler som skyddar bättre mot banksektorn och ställa högre krav på dem. Nu har Europa så stora banker att de är för stora för att falla och varje kris blir lite dyrare. Det kan också hända att vi måste föra en diskussion om Europeiska centralbankens roll.

Men ännu är det för tidigt att blicka framåt. Thors tror att krisen fås under kontroll i vinter men innan nya regler och övertygelser kan införas kommer det att dröja flera år.

– Det handlar om medborgarnas förtroende och det vinner man inte i en handvändning.