Enligt förhandsspekulationerna kommer Joseph Kabila att återväljas. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Simon Maina

Kongo-Kinshasa väljer president på måndag

Den nuvarande presidenten Joseph Kabila har suttit vid makten i ett decennium.

Mot en bakgrund av skönsjungande rumba-artister kämpar valkommissionen i Kongo-Kinshasa för att få ut över 64 miljoner valsedlar till 64 000 vallokaler – i ett land präglat av få asfalterade vägar och bristande infrastruktur.

På måndag hålls president- och parlamentsval i Afrikas tredje största land.

– Om vi inte blir klara så ber vi om några dagar till och så får vi ha valen den andra eller den femte december, varnade Jacques Djoli, vice ordförande i valkommissionen Ceni, nyligen enligt nyhetsbyrån AFP.

Lite hopp

Stämningen i Kongo-Kinshasa – ofta omskrivet för svåra våldsdåd och systematiska våldtäkter mot kvinnor – beskrivs som både spänt förväntansfull och pessimistisk inför valen. President Joseph Kabilas decennium vid makten har inte gett befolkningen särskilt mycket hopp, men å andra sidan har oppositionen – främst bestående av veteranpolitikerna Etienne Tshisekedi och Leon Kengo Wa Dondo samt Kabilas förre valgeneral Vital Kamerhe – inte presenterat någon enad front.

Kabilas utmanare från det förra valet 2006, Jean-Pierre Bemba, ställer inte upp eftersom han är åtalad för krigsbrott av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Flera medier rapporterar att Kabila sannolikt kommer att väljas om. Men bilder från jättestaden Kinshasa visar hur valaffischerna med den leende Kabila med bländande vita tänder står i skarp kontrast mot de leriga och skräpiga gatorna, präglade av fattigdom.

– Jag är en tjuv. Jag är 20 år och jag gör ingenting, jag går inte i skolan, sade Kinshasa-bon Ouzounza till AFP.

Även brittiska BBC konstaterar att befolkningen väntar sig väldigt lite av valen och ofta brukar säga saker som att "staten är närvarande men helt värdelös".

Rytmiska budskap

Ett ljusare inslag i valrörelsen är de politiska låtar som oupphörligen spelas på radio och i tv i det rumba-tokiga Kongo-Kinshasa.

Kandidaterna har tagit fasta på befolkningens kärlek till rumban och engagerat olika artister i sina kampanjer.

"Det är jag, Lofombo, och jag har valt Kabila, gör som jag", sjunger till exempel den lokala stjärna Gode Lofombo. Frågan är om befolkningen lyssnar.