Mitro Repo. Foto: Cata Portin

A-studio: Mitro Repo tafsar på kvinnor

Enligt flera personer tafsar Europaparlamentariker Mitro Repo på kvinnor och berättar tvetydiga vitsar i Bryssel. Repo förnekar beskyllningarna.

Till Yles morgonprogram säger SDP:s partisekreterare Mikael Jungner han talat personligen med Mitro Repo i telefon och att denna förnekar anklagelserna.

– Vi har en strikt nolltolerans mot trakasserier i partiet. Det är omöjligt att godta sådant. Men jag litar på det som Mitro Repo säger.

Enligt Jungner är det problematiskt att de kvinnor som beskyller Repo för osakligt uppträdande inte framträder med namn och ansikte.

A-Studio i TV1 avslöjade i går kväll anklagelserna. Redaktionen hade gjort en utredning bland tjugo finländska journalister och tjänstemän i Bryssel och bett dem betygssätta samtliga Finlands tolv parlamentariker.

Mitro Repo (SDP) var inte bara klart sämst av alla, han beskylldes också för att uppträda olämpligt mot damer.

– En gång knep Repo mig i låret, vittnade en av dem som gav betyg.

En annan skrev att hon plötsligt kände hur Repo började smeka hennes lår. Och ytterligare någon skrev att hon medvetet ger unga kvinnor som deltar i samma möten som Mitri Repo rådet att undvika att sitta bredvid honom.

Mitro Repo förnekade bestämt att något av det som sades i tv skulle vara sant.

– Det som är sant är att jag alltid uppträder vänligt mot damer, och det kommer jag att fortsätta med. Jag är inte en sådan som berättar tvetydiga vitsar och jag har aldrig tafsat på damer, försäkrade Repo i tv.

Till Helsingin Sanomat säger han:

– Kan det vara så att en präst som lever i celebat och som rör sig i civila kläder är en främmande fågel för personer inom den politiska eliten som inte känner honom? Jag har ingen erfarenhet av kvinnor.

Om Mitro Repo var solklart den EU-parlamentariker som fick lägsta betyg så fanns det en lika solkar etta som av alla ansågs överlägset bäst av finländarna. Den överlägsna segraren var SFP:s Carl Haglund.