Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

SHM: Ingen juridisk grund att Valvira-chefen stiger åt sidan

Vårdtillsynen Valviras generaldirektör Marja-Liisa Partanen ville lämna ledningen för sitt ämbetsverk så länge det är föremål för polisutredning. Det ska hon inte göra, säger kanslichef Kari Välimäki på Social- och hälsovårdsministeriet. Om en dryg vecka är hon alltså tillbaka.

Kastvindarna tilltar i stormen kring Valvira. Generaldirektören ville hoppa av för en tid, men det får hon inte.

– Jag förstår om Partanen behöver sjukledighet eller något motsvarande i den här pressade situationen, men det finns ingen juridisk grund till att hon skulle behöva stiga åt sidan, säger kanslichef Kari Välimäki på Social- och hälsovårdsministeriet.

– Valvira är just nu föremål för intensiv granskning. Dessutom har vi på SHM finansierat en egen tredje utredning som gäller alla de omkring 500 aktiva finländska läkarna med examensintyg som kommer från länder utanför EES-området. Jag tror att vi ska komma till botten med det här ganska snart, säger han.
– Men vi måste behålla fokus. Partanen har inte utsatts för någon särskild granskning. Vi ska komma ihåg att brottslingarna i det här fallet är de bluffläkare som skaffat sig jobb på falska grunder.

Bakgrund
Bluffläkarnas höst
  • 9.11, en dag efter avslöjandet, anhålls bluffläkaren Esa Laiho efter att ha jobbat sedan 2003 i Lahtis, Helsingfors, Kouvola och Vichtis. Han fängslas 12.11 och förlorar sin läkarlicens 14.11.
  • 15.11 lovar Valvira att utreda vilken kompetens de 500 läkarna med examina från länder utanför EU egentligen har.
  • 16.11 anmäler sig ännu en bluffläkare självmant till polisen i Tammerfors.  Juhani Zarianov anhålls genast.
  • 17.11 säger Marja-Liisa Partanen till massmedia att det inte är aktuellt att byta ut Valviras ledning.
  • 21.11 stiger Marja-Liisa Partanen åt sidan i väntan på att polisutredningen blir klar.

Enligt Kari Välimäki är det mest sannolika att majoriteten av de omkring 500 läkare som har betyg från länder utanför EES-området också har alldeles riktiga examina som kompletterats i Finland, men just nu är enda möjligheten att gå igenom alla.
– Och då återstår fortfarande alla de "riktiga" inhemska läkare som har andra problem, missbruk eller annat, som gör dem olämpliga. Det här är ett komplicerat ärende, säger han.