Foto: Lehtikuva/Sari Gustafsson

Lipponen: Presidenten ska inte agera polis

Paavo Lipponen (SDP), 70, kritiserar de presidentkandidater som vill agera poliser över riksdag och regering. Själv vill han vara regeringens vägvisare.

– En vägvisare behövs speciellt nu när ledarna i både regeringen och oppositionen är unga. De nuvarande partiledarna befinner sig i en ännu svårare situation än under 1990-talets kris, säger Paavo Lipponen, före detta statsminister och talman.

Lipponen vill stödja regeringen i stället för att vara en stor ledare som ställer sig över det parlamentariska systemet.

– En president ska inte uppträda som om han stod över regeringen och riksdagen genom att ta regeringen under armen i någon slags hundskola på Talludden, hugger Lipponen till mot Sauli Niinistö.

Trots att Lipponen enligt gallupsiffrorna ligger långt efter Niinistö framhäver Lipponen att valrörelsen inte ens kommit i gång ännu. Han tror att konstellationen förändras när folket inser att det är landets utrikespolitiska vägvisare vi väljer.

– Vissa kandidater håller på att köra in oss i en återvändsgränd och vill inte ens bli president. Med sannfinländsk politik skulle vi inte klara oss kring det europeiska bordet.

Som president skulle Lipponen i krig behålla posten som försvarsmaktens överbefälhavare för sig själv.

– Men det operativa ledarskapet hör till soldaterna. I dagens läge är det ändå viktigt att presidenten är överbefälhavare.

Han hoppas att regeringens ansökan om finländskt medlemskap i FN:s säkerhetsråd år 2013–2014 godkänns. Det skulle ge presidenten en viktig roll som strategisk ledare i utrikespolitiken.