Det finländska ISAF-kompaniet på uppdrag i landskapet Shahar Bolak. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander.

Wallin: Inget regeringsbeslut har ännu fattats

Försvarsminister Stefan Wallin (SFP) säger att inget beslut ännu har fattats om att minska krishanteringstrupperna i Afghanistan, men han bestrider inte Helsingin Sanomats nyhet om minskningarna.

Enligt tidningen skulle trupperna minskas med en fjärdedel nästa år. Finlands trupper i den Natoledda Isaf-operationen uppgår nu till 195.

Stefan Wallin säger att inget sådant beslut ännu fattats av vare sig regeringen eller något av dess utskott.

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) ville inte ta ställning till uppgifterna. Han sade att detaljerna offentliggörs först då utredningarna blir klara.

Kommunikationschef Jyrki Iivonen på försvarsministeriet uppger att saken troligen kommer att behandlas i regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska utskott nästa fredag. Men det är inte sagt att några exakta siffror offentliggörs då heller, utan först efter statsrådets behandling, sade Tuomioja.

– Det sägs ju i regeringsprogrammet att tyngdpunkten läggs på civil krishantering och bistånd i stället för militär krishantering. Vi utgår från det, sade Tuomioja till FNB.

Enligt Tuomioja ska regeringen lämna över redogörelsen till riksdagen i december. Enligt Helsingin Sanomat ska den nya linjen presenteras på det internationella Afghanistan-mötet i Bonn redan den 5 december.

– Det är inte ett sådant möte där någon annan heller skulle komma med exakta siffror.

Katainen: Förhastat eller felaktigt

Enligt statsminister Jyrki Katainen (Saml) är det för tidigt att dra några slutsatser om en minskning av Finlands truppstyrka i Afghanistan.

– Regeringen har ännu inte fört några diskussioner överhuvudtaget, och det har heller inte fattats några beslut. Uppgifterna som cirkulerat i offentligheten är förhastade och kan till och med vara felaktiga, konstaterade Katainen vid Samlingspartiets partifullmäktige.

Före slutet av 2014 ska Afghanistans regering ta över ansvaret för hela landets säkerhet. Enligt Stefan Wallin är det fortfarande omöjligt att säga hur övergången påverkar den internationella närvaron i landet.